Presumpta corrupció

La fiscalia xilena investigarà el president Piñera per un cas dels Pandora Papers

La fiscalia xilena investigarà el president Piñera per un cas dels Pandora Papers
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Males notícies per a Sebastián Piñera. La directora anticorrupció de la Fiscalia Nacional, Marta Herrera, va anunciar l’obertura d’una causa penal contra el president de Xile com a conseqüència de les recents revelacions dels Pandora Papers. Un dels milers d’informes filtrats està relacionat amb un episodi que va tenir lloc durant el seu primer mandat: el desembre del 2010 va vendre per 152 milions de dòlars la seva part de la Minera Dominga a un soci i amic íntim, Carlos Alberto Délano. Una part d’aquests diners van ser pagats al país i uns altres 138 milions a les illes Verges per evitar gravàmens.

El que es busca determinar és si el magnat, amo d’una de les grans fortunes de Xile, acumulada des de finals dels anys vuitanta, va fer o ometre gestions, en la seva qualitat de funcionari públic, que van poder incidir en la clàusula del contracte de compravenda subscrit a les illes Verges.

La fiscal Herrera va afirmar al respecte que, en virtut de la investigació oberta, Piñera podria ser acusat de «suborn i eventuals delictes tributaris, matèries que seran objecte d’una investigació».

El tràmit judicial es portarà a terme amb «pressa», d’acord amb les mateixes paraules d’Herrera, per la qual cosa pot tenir lloc enmig de l’actual campanya electoral. La notícia va caure com una autèntica bomba al palau de La Moneda, entre altres coses perquè impacta també en les aspiracions del candidat de dretes, Sebastián Sichel, en les presidencials del 21 de novembre. Sichel va segon en les enquestes, darrere Gabriel Boric, el candidat de l’esquerra.

Segons es va informar, Piñera serà interrogat per la fiscal regional de Valparaíso, Claudia Perivancich, que ja investiga el mandatari per la seva presumpta responsabilitat en les violacions a drets humans perpetrades en aquesta zona durant l’esclat social del novembre del 2019.

D’acord amb la resolució firmada per Herrera, els episodis que van sortir a la llum en els ‘Pandora Papers’ no estan compresos en una causa precedent per un altre negoci de Piñera en el sector miner, pel qual va ser absolt.

El front parlamentari

Notícies relacionades

A banda de la tasca dels tribunals, sectors de l’oposició impulsen a la Cambra de Diputats una acusació constitucional contra el cap d’Estat, que el pròxim 11 de març ha d’entregar el poder al guanyador dels comicis. La setmana entrant pot ser decisiva.

El segon Govern de Piñera va estar marcat no només per l’esclat social. Abans que comencessin les protestes, la seva popularitat estava per terra. L’índex d’aprovació és ara per sota del 20%.

Temes:

Xile