Estats Units

Un jutge federal suspèn temporalment la llei antiavortament de Texas

  • L’Administració de Biden va demanar bloquejar la seva aplicació mentre es determina si és constitucional

Un jutge federal suspèn temporalment la llei antiavortament de Texas
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un jutge federal als Estats Units va bloquejar aquest dimecres l’aplicació d’una estricta llei antiavortament posada en marxa a Texas, que prohibeix pràcticament qualsevol interrupció de l’embaràs en aquest estat del sud. El magistrat Robert Pitman va acceptar d’aquesta manera la petició del Govern de Joe Biden, que, a través del Departament de Justícia, havia reclamat la suspensió temporal de la llei impulsada pels republicans a l’espera que es determini la seva constitucionalitat.

En la seva sentència, el jutge va opinar que la llei «ha creat un mecanisme agressiu i sense precedents per privar els ciutadans d’un dret constitucional significatiu i ben consagrat». Pitman va assegurar que la llei «ha impedit il·legalment a les dones exercir control sobre les seves vides» i que el seu tribunal «no permetrà que aquesta ofensiva privació segueixi ni un dia més».

La llei de Texas permet a particulars presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajudi una embarassada a avortar si creuen que infringeixen la prohibició i ofereix recompenses de fins a 10.000 dòlars a cada demandant si guanya el judici. Aquest sistema ha permès fins ara que les autoritats de Texas eludeixin la responsabilitat per l’aplicació de la llei, perquè el pes de la implementació està en aquests ciutadans particulars, i no en els líders conservadors que van impulsar el veto. Va ser aquest buit legal el que va permetre que la llei entrés en vigor fa un mes amb el beneplàcit del Tribunal Suprem, malgrat que contradiu expressament la decisió judicial del 1973 que va legalitzar l’avortament a tots Estats Units, coneguda com «Roe versus Wade».

Notícies relacionades

El veto de Texas –que prohibeix l’avortament des de les sis setmanes de gestació, quan moltes dones encara no saben que estan embarassades, és el més restrictiu dels 90 que han entrat en vigor aquest any en territoris de tot el país, impulsats per líders conservadors en congressos estatals.

En l’audiència davant Pitman el passat 1 d’octubre, el Govern de Biden va argumentar que amb aquesta llei, en vigor des de l’1 de setembre, Texas «recorre a un esquema sense precedents recolzat en justiciers». Malgrat el bloqueig de Pitman, el més probable és que l’estat de Texas recorri la decisió i la porti davant el Tribunal d’Apel·lacions del Cinquè Circuit, un de les més conservadores del país, perquè després el cas vagi davant el Suprem.