Cimera de la UE

Sánchez saluda el líder de Kosovo (sense foto) i li demana avançar en el diàleg amb Belgrad

  • «He tingut ocasió de saludar el primer ministre i dir-li que donem la benvinguda al diàleg entre Pristina i Belgrad», ha dit Sánchez.

Sánchez saluda el líder de Kosovo (sense foto) i li demana avançar en el diàleg amb Belgrad

AFP

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dimecres que ha saludat el primer ministre kosovar, Albin Kurti, en el marc de la cimera UE-Balcans celebrada a Eslovènia i que s’ha convertit en la primera ocasió en què un dirigent d’Espanya conversa amb un de Kosovo, la independència del qual Espanya no reconeix.

«He tingut ocasió de saludar el primer ministre i dir-li que donem la benvinguda al diàleg entre Pristina i Belgrad i animem a totes dues parts a trobar acords que siguin coherents amb el dret internacional i satisfacin tots dos», ha defensat el líder de l’Executiu en roda de premsa després de la cimera.

En aquest sentit, ha remarcat la necessitat que Espanya participi en tots els fòrums internacionals i ha insistit que no tindria sentit abandonar la reunió amb els Balcans per la participació de Kosovo, territori que es va escindir de Sèrbia de forma unilateral el 2008.

Rajoy va evitar la reunió

«El que ha de fer un Govern que és actiu en els debats europeus és no sostreure’s d’aquests», ha justificat Sánchez. «¿S’imaginen que Espanya s’absentés d’aquesta cimera quan hi han estat els altres 26 Estats membres. Hem d’estar en els debats per donar la nostra opinió», ha conclòs.

Notícies relacionades

La posició de Sánchez contrasta amb la de Mariano Rajoy, que el 2018 va abandonar una cimera similar a Bulgària per evitar la trobada amb el líder kosovar en plena crisi catalana. L’anterior cita amb els Balcans es va celebrar el 2020 per videoconferència per la situació del coronavirus, per la qual cosa no va arribar a produir-se una trobada física.

En tot cas, Eslovènia ha organitzat una cimera sense banderes, ni símbols nacionals i tampoc s’ha fet al·lusió als càrrecs per no interferir amb la política de no reconeixement d’Espanya, Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia.