Maniobra política

Salvini tensa l’aliança amb Draghi després de la debacle en les eleccions municipals

  • El líder ultra rebutja recolzar la reforma fiscal aprovada pel Govern italià a instàncies de Brussel·les

Salvini tensa l’aliança amb Draghi després de la debacle en les eleccions municipals

CLAUDIO PERI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Matteo Salvini no ha tardat gaire a contraatacar. Poc importa si havia promès que no ho faria. El líder de la ultradretana Lliga ha dit aquest dimecres que no accepta l’última proposta de la coalició d’unitat nacional que governa Itàlia –de la qual formen part tots els partits amb representació parlamentària excepte Germans d’Itàlia–, la reforma de l’antiquat sistema fiscal presentada dimarts per Mario Draghi, el cap de Govern. «Avui i demà la Lliga diu no. Les cases dels italians no es toquen i no es taxen», ha advertit Salvini, sense explicar bé a què es referia en concret, dos dies després del revés polític que va patir en les eleccions municipals d’aquest cap de setmana passat.

«És difícil estar en una majoria que et tracta com si fossis l’oposició, que no entrega els documents amb prou temps per poder analitzar-los», ha afegit Alberto Bagnai, un dels membres de la Lliga més euroescèptics i economista de confiança de Salvini.

Ja dimarts, durant el Consell de Ministres en el qual es va aprovar la reforma fiscal, es va entreveure que Salvini planejava crispar l’ambient amb la decisió de la Lliga d’absentar-se de la reunió. La reforma respon a una reclamació de la Unió Europea (com a part de l’estratègia per accedir als fons europeus de recuperació econòmica) i el seu final és simplificar el complex sistema impositiu italià, reduir la càrrega fiscal a la producció (que és més alta que la mitjana europea) i combatre l’evasió fiscal. «Explica’m almenys quin és el problema», li hauria preguntat Draghi a Salvini, segons ha filtrat la premsa italiana.

Objectiu desconegut

Però ni alguns dels màxims representants de la Lliga semblaven estar al corrent de per què Salvini havia demanat als seus ministres no acudir a la trobada. «¿Quin és l’objectiu?», li van preguntar Giancarlo Giorgetti, ministre de Desenvolupament Econòmic i exbraç dret del líder ultra fins fa poc. «No ho sé. Pregunti-ho a ell (Salvini)», va respondre Giorgetti, segons va reportar el diari ‘Il Corriere della Sera’. Tot això mentre fins i tot alguns representants d’altres partits de la dreta, com Forza Italia –que també és part del Govern-, també s’indignaven per l’actitud de Salvini. «No l’entenc i no li dono suport», va dir Mara Carfagna, la ministra per al Sud.

Notícies relacionades

La maniobra del líder de la Lliga és vista pels analistes del país transalpí com un intent de fer valer el seu pes en l’Executiu d’unitat després dels pèssims resultats obtinguts a les urnes aquest cap de setmana i de recuperar el lideratge de la dreta que a poc a poc li està traient Giorgia Meloni, la líder de Germans d’Itàlia.

Finalment Draghi ha acabat per esclatar. «Aquest Govern segueix endavant. Les iniciatives governamentals no segueixen el calendari electoral», ha dit el primer ministre, al reiterar que la reforma no preveu noves taxes per a les llars italianes, com va suggerir Salvini. «Ho he dit des del començament: aquest Govern no augmentarà els impostos i la reforma del cadastre no és un impost sobre el patrimoni», ha afegit aquest dimecres des d’Eslovènia, on es troba en aquests dies per participar a reunions amb líders europeus i una cimera sobre els Balcans. Amb Salvini, «ens veurem en els pròxims dies», ha afegit finalment Draghi.