Mako, la princesa japonesa que renuncia a tot per amor

  • La neboda de l’emperador es casarà el 26 d’octubre amb un plebeu, decisió que ha generat una gran polèmica al país del sol naixent

  • El seu matrimoni l’obliga a abandonar els privilegis de la família reial, un dels quals és l’herència d’un milió d’euros

Mako, la princesa japonesa que renuncia a tot per amor

SHIZUO KAMBAYASHI / AFP

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La princesa Mako i Kei Komuro, el seu nòvio advocat, es casaran quatre anys després que anunciessin el compromís. Serà el 26 d’octubre, un dia al qual el budisme atribueix els millors auguris. Els necessitaran: la parella arribarà a l’altar castigada per trastorns psicològics, embolics econòmics, una febril persecució mediàtica i l’oposició de bona part de l’opinió pública.

No sorprèn que un membre de la reialesa japonesa es casi amb un plebeu, però la princesa va mes enllà. També ha renunciat al dot de 150 milions de iens (més d’un milió d’euros) per a les dones que abandonen la família reial i a qualsevol fast: ni la cerimònia de casament ni la trobada amb els emperadors. Són mesures sense precedents des de la Segona Guerra Mundial.

La parella, que es va conèixer a la Universitat Cristiana de Tòquio, va anunciar el seu compromís el 2017 i va posposar el casament un any després culpant la seva «immaduresa» per les presses. Fa poc es va saber que la princesa, neboda de l’emperador Naruhito, patia una síndrome d’estrès posttraumàtic per l’assetjament de la premsa i la impossibilitat de disfrutar d’«una vida tranquil·la i feliç», segons el portaveu de la casa reial.

Llibres utilitzats

El seu cas torna els ecos de la depressió incurable que li han provocat a l’emperadriu Masako –educada a Oxford, poliglota i amb una frustrada carrera diplomàtica– la tancada palatina i les expectatives nacionals de parir un home. És tan habitual que Naruhito acudeixi sol als actes oficials que les esporàdiques presències de Masako li roben tots els focus. Ja la seva predecessora, la també plebea Michiko, somiava ser invisible per visitar les botigues de llibres de segona mà de Tòquio, perquè per als membres cosmopolites de la família reial el palau els sembla petit i els antediluvians protocols, asfixiants.

La parella ha cridat l’atenció dels diaris japonesos des que es va saber que festejaven. Els periodistes han perseguit Komuro fins a Nova York, on estudiava Dret a la Universitat Fordham i que va ser rebut per dos centenars de periodistes ara fa poc, quan va tornar a Tòquio després de tres anys. Fins i tot la cua que ha començat a portar ha generat saberuts editorials i amplis desplegaments fotogràfics.

Fa anys va emergir un confús capítol: una disputa legal en la qual l’antic promès de la seva mare li reclamava quatre milions de iens (uns 30.000 euros) que hauria destinat, entre altres menesters, a l’educació universitària del seu fill. Es discutia si es tractava d’un regal o un préstec quan Komuro es va comprometre a tornar-los, però tampoc va aconseguir que amainessin les crítiques. «La crisi més greu que colpeja la família reial en un segle», va titular la revista mensual ‘Bungei Shunju’. La parella es traslladarà als Estats Units després del casament, seguint el camí del príncep britànic Harry i la seva dona Meghan.

Obligacions protocol·làries

Notícies relacionades

La llei estableix que Mako perdrà el seu estatus reial al casar-se amb un plebeu, però la història d’una princesa que renuncia per amor als seus privilegis ha sorprès els japonesos. Perquè no és la primera vegada que passa i la família reial ha perdut tants efectius que amb prou feines pot complir amb totes les obligacions protocol·làries i públiques. Una enquesta del diari ‘Mainichi’ revelava un empat entre els que recolzaven i rebutjaven el seu matrimoni i una altra de la revista ‘Aera’ deia que només el 5% la celebraria mentre més del 90% hi estava en contra.

Fins i tot és discutida la renúncia al dot milionari perquè la llei no contempla oferir-lo en cas de divorci i seria un oprobi nacional que una princesa s’hagués de guanyar la vida com una plebea. També es tem que Japó i, per tant, els seus contribuents, hagin de pagar la policia nord-americana per protegir-la. Fins i tot es debat si a la princesa l’ha motivat l’amor o la fugida d’una institució asfixiant.

Temes:

Japó