Gir històric

Cuba autoritza l’obertura de les primeres empreses privades

  • Les noves petites i mitjanes companyies podran comptar fins amb 100 empleats

  • La decisió representa tota una fita per a un país que pateix una aguda crisi econòmica

Cuba autoritza l’obertura de les primeres empreses privades

EFE/ YANDER ZAMORA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Trencant el gel». Així ha saludat ‘Dofleini Software’ la seva inclusió en una llista de les 32 primeres petites i mitjanes empreses privades que el Govern cubà ha autoritzat per al seu funcionament a l’illa. «La innovació és el que distingeix els líders dels seguidors. Pensa els teus pròxims passos i mira cap al futur», ha afirmat Carlos Miguel Pérez Reyes, el director d’aquesta firma naixent.

El VI Congrés del Partit Comunista havia establert fa 10 anys les bases per a aquest tipus d’obertura, tan temuda pels sectors més conservadors del castrisme, que desconfien dels models de la Xina i el Vietnam. La demorada decisió adoptada pel Ministeri d’Economia i Planificació representa una fita en un país que entre 1960 i 1968 va estatitzar totes les rúbriques de la seva activitat, fins i tot les fetes per dues persones, i que, anys enrere, va començar a obrir la porta al treball per compte propi com a vàlvula d’escapament a la crisi econòmica. El 2020 Cuba va tenir la pitjor caiguda del PIB dels últims 27 anys. La caiguda va ser de l’11%.

S’espera que el nombre d’empreses es vagi ampliant. Les companyies podran comptar amb fins a 100 assalariats i, a més, accedir a finançament. «Amb aquesta decisió estem aprovant com ordenar els actors que intervenen en el nostre escenari econòmic, cosa que va més enllà del simple reconeixement d’algun d’ells», ha dit el president de Cuba, Miguel Díaz-Canel.

Sectors estratègics

Els canvis, ha remarcat no obstant el primer ministre, Manuel Marrero, no alteraran el paper rector de l’Estat en la gestió de l’economia. Marrero ha afegit que les futures empreses privades es podran formar sempre que no afectin l’acompliment de sectors estratègics (salut, telecomunicacions i energia) ni es trobin al llistat d’activitats prohibides per al sector privat. Les anomenades professions liberals (advocats, arquitectes, comptadors i enginyers, entre d’altres) no es podran associar i crear un entitat empresarial.

Notícies relacionades

El 15 de novembre Cuba inicia una reobertura gradual de fronteres per tal de reactivar la indústria turística, que va col·lapsar amb la pandèmia. Les urgències econòmiques estan a flor de pell. La inflació interanual ha sigut de 62,7%. L’atur creix i han caigut les remeses que reben els cubans dels seus familiars als Estats Units, un factor essencial del consum.

La situació interna sembla més estable si se la compara amb la inèdita protesta de l’11 de juliol. Diferents sectors de la dissidència preparen una mobilització per al 20 de novembre.