Drama humanitari

Brot xenòfob a Xile contra immigrants veneçolans

  • La crema d’un campament durant una protesta contra la immigració provoca espant i inquietud

  • Al país sud-americà hi viuen 455.000 veneçolans i uns 180.000 haitians

Brot xenòfob a Xile contra immigrants veneçolans

JOHAN BERNA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Com si es tractés d’una realitat paral·lela, mentre Xile assisteix a l’elaboració d’una carta magna de cort progressista i inclusiva, el nord d’aquest país és escenari de brots xenòfobs contra veneçolans. Unes 5.000 persones van participar en una protesta contra immigrants a Iquique, al nord del país. Del crit de rebuig es va passar al linxament i la crema de les carpes i pertinences d’aquestes persones, gairebé totes provinents de Veneçuela. La fiscalia ha intervingut en un assumpte que escandalitza.

Ubicada a 1.500 quilòmetres de Santiago, Iquique reuneix en aquest moment uns 3.000 estrangers que durant les últimes setmanes van travessar la frontera des de Bolívia a través de la comuna de Colchane. El flux d’entrades il·legals s’ha incrementat un 20% respecte al 2020. Des que va esclatar la crisi migratòria a Veneçuela han arribat a Xile 455.000 veneçolans. La quantitat d’haitians és de 180.000. La pandèmia va aturar la capacitat de l’economia i l’Estat xilens d’absorbir els immigrants. Una part d’ells no han pogut abandonar els albergs o han improvisat campaments.

«El discurs xenòfob, assimilant migració a delinqüència, que per desgràcia s’ha tornat cada vegada més freqüent a Xile, alimenta aquesta classe de barbarisme», va dir el relator especial sobre els drets humans dels migrants de l’ONU, Felipe González. El subsecretari de l’Interior, Juan Francisco Galli, va prometre no deixar «impunes» els fets de violència. El ministre de l’Interior, Rodrigo Delgado, va anunciar que es reforçarà el control fronterer «per poder aturar el pas dels que volen entrar a Xile de manera clandestina». Delgado va negar que fossin refugiats polítics.

Notícies relacionades

Les recents escenes han provocat l’espant a Santiago. Un grup d’esglésies i organitzacions cristianes va qualificar de «mesura inhumana i antibíblica» la possibilitat de resoldre els problemes que tenen lloc a la frontera nord a través d’una onada d’expulsions. «No podem callar davant els greus fets que han tingut lloc tant a la ciutat d’Iquique com a la frontera de Mèxic i els Estats Units». Reconeixen que l’arribada de centenars i milers de migrants al país «és un procés desafiador i difícil d’abordar», però, afegeixen, és imperiós «garantir la dignitat humana de totes les persones involucrades».

Segons Caterine Galaz, investigadora de la Universitat de Xile, «si se sembra xenofòbia, s’aconsegueix xenofòbia». L’«explosió racista i xenòfoba» no ha nascut del no-res, «sinó que va ser pavimentada durant anys per una política governamental excloent, discriminatòria i selectiva». El constituent Benido Baranda va considerar, per la seva banda, que darrere dels murs de La Moneda, el palau presidencial, «la distància amb la realitat és cada vegada més gran». El president, Sebastián Piñera, va afegir, no ha estat a l’altura de les circumstàncies. «Les imatges que ens han arribat en aquestes setmanes posen en escena la profunda contradicció que habita aquest Govern entorn de la migració, i demostren la incapacitat d’enfrontar-la com el que és: una crisi humanitària».

Temes:

Xile