Biden descarta un ràpid acord comercial entre els Estats Units i el Regne Unit

El govern de Londres estudia altres opcions transatlàntiques

Biden descarta un ràpid acord comercial entre els Estats Units i el Regne Unit

EFE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, no vol sentir parlar de moment d’un futur acord comercial amb el Regne Unit. El primer ministre, Boris Johnson, va sortir dimarts amb les mans buides de la reunió de 90 minuts amb el mandatari americà a la Casa Blanca, de la qual no hi va haver roda de premsa conjunta. L’esperança d’un ràpid acord post-Brexit, que Johnson busca desesperadament, s’ha esfumat des que el demòcrata va accedir al poder al gener. Washington té ara altres prioritats, com va reconèixer el mateix Johnson. «L’administració Biden no està fent cap acord de lliure comerç al món en aquests moments, però tenim plena confiança a aconseguir un gran acord», va afirmar. El Regne Unit sembla trobar-se «al final de la cua» a l’hora de negociar un pacte amb qui ha sigut el seu gran aliat. Es compleix l’advertència que va llançar al seu dia el llavors president Barack Obama si el país deixava la Unió Europea. El govern de Londres estudia ara altres opcions comercials transatlàntiques.

«No descartem res» 

La derrota de Donald Trump en les últimes eleccions ha esborrat del firmament aquella promesa que va fer d’un acord bilateral ràpid, a fi de convèncer els britànics dels avantatges del Brexit. Si entre Trump i Johnson passava el corrent i hi havia complicitat, amb Biden, partidari de la Unió Europea i amb Alemanya com a interlocutor preferent a aquest costat de l’Atlàntic, la situació es complica per a Londres i aquesta quimèrica estratègia comercial de la «Gran Bretanya Global». Fonts oficials de l’Executiu britànic van donar a entendre que s’està considerant com a alternativa adherir-se a un acord comercial ja existent entre els Estats Units, Mèxic i Canadà (USMCA), malgrat que en aquest no hi ha prevista cap clàusula per a la incorporació d’altres països. «No descartem res», va declarar a Sky News el ministre del Medi Ambient britànic, George Eustice. Els experts en comerç internacional posen en dubte que aquest ingrés sigui possible i adverteixen que, en cas de portar-se a terme, el preu a pagar per part del Regne Unit seria tan alt que dubtosament valdria la pena. El portaveu de Johnson va insistir que el principal focus continua posat en l’acord bilateral amb els Estats Units.

L’acord bilateral passa per Irlanda del Nord

Notícies relacionades

Un altre angle problemàtic del Brexit per resoldre està condicionant les actuals relacions amb la Casa Blanca. Biden ha advertit que no hi haurà possibilitat d’un acord comercial si el Brexit afecta negativament Irlanda del Nord. El president americà, amb arrels irlandeses de les quals es mostra molt orgullós, va tornar a recordar a Johnson durant la trobada del dimarts que la pau a la regió nord-irlandesa és una prioritat absoluta i no acceptarà que les disputes amb Brussel·les posin en perill la seva estabilitat. «Em preocupa enormement» que qualsevol canvi «en els acords irlandesos pugui afectar negativament els esforços de pau i acabin amb «una frontera tancada», va afirmar en una breu declaració davant la premsa. «En aquest punt, Joe, estem d’acord», va afegir Johnson. «Ningú vol veure interromputs o desequilibrats els acords de Belfast/Divendres Sant».