Retallada de drets

Primer metge de Texas demandat per practicar un avortament després de la nova llei

  • Una de les demandes cerca que la justícia es posicioni sobre la constitucionalitat de la normativa

Primer metge de Texas demandat per practicar un avortament després de la nova llei

Sergio Flores (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Primera demanda contra un metge de Texas per practicar un avortament després que les autoritats d’aquest estat dels EUA aprovessin l’1 de setembre una polèmica llei que prohibeix la interrupció de l’embaràs a partir de la sisena setmana.

Ha sigut el doctor Alan Braid, que reconeixia fa uns dies en un editorial al diari The Washington Post que havia violat la llei per practicar l’avortament sota el títol «Per què he violat la prohibició extrema de l’avortament a Texas». En el text, Braid explica tot els motius que l’han portat a incomplir la normativa, entre els quals destaca la seva frustració en el passat, quan l’avortament encara no era legal i no podia ajudar les dones que ho necessitaven. Després de fer aquestes declaracions, el metge s’enfronta a dues demandes diferents, com ha explicat la cadena de televisió CNN.

Una de les demandes ha sigut presentada per Oscar Stilley, un antic fiscal d’Arkansas que es troba sota arrest domiciliari després de cometre diversos delictes financers. Segons ha assenyalat el mateix Stilley, si bé és contrari a la llei sobre l’avortament aprovada a Texas, la seva demanda busca que sigui un jutge qui es posicioni sobre la constitucionalitat. «Soc un defensor de la Constitució i m’oposo a la llei», ha afirmat l’exfiscal. La segona demanda l’ha impulsat Felipe N. Gomez, un resident d’Illinois que s’ha declarat ‘provida’. Les dues demandes obren un nou front en la batalla legal sobre la restricció de l’avortament, que entra en vigor l’1 de setembre. Abans de conèixer l’embaràs

Notícies relacionades

Oscar Stilleyés contrari a la llei la constitucionalitatm’oposoFelipe N. Gomez‘provida’.l’1 de setembre.Abans de conèixer l’embaràsNancy Northup, presidenta del Centre de Drets Reproductius, que representa Braid, ha asseverat que la llei està creant «estralls en l’atenció de la salut reproductiva a Texas».

La nova llei de l’avortament a l’estat és una de les més estrictes dels Estats Units i prohibeix la interrupció de l’embaràs abans que moltes dones sàpiguen que estan embarassades. Segons la norma, l’avortament està prohibit quan es detecta un batec fetal, que sovint és abans que la dona conegui el seu estat. No hi ha una excepció per violació o incest, tot i que existeix una excepció per «emergències mèdiques». La normativa també permet als ciutadans presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajudi una dona embarassada a avortar per violar la legislació. És la primera vegada que una llei que prohibeix l’avortament a partir de les sis setmanes entra en vigor.