Violència armada

La pugna entre càrtels deixa cinc morts a Mèxic

  • Els assassinats, veïns del municipi de Tepalcatepec, van rebre trets al tòrax i al cap

undefined35142663 mex22  puerto vallarta  m xico   15 08 2016   fotograf a del200110171438

undefined35142663 mex22 puerto vallarta m xico 15 08 2016 fotograf a del200110171438 / Ulises Ruiz Basurto

2
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys cinc morts és el saldo que va deixar aquest dijous una sèrie d’enfrontaments entre el Cártel Jalisco Nueva Generación (CJNG) i el Cártel de Tepalcatepec, als límits dels occidentals estats mexicans de Michoacán i Jalisco.

La Fiscalia General de l’Estat de Michoacán (FGE), va informar que cinc cadàvers van ser trobats aquest dijous a la tarda en un predi rural denominat El Tambonero, al poblat de La Estanzuela, pertanyent al municipi de Tepalcatepec. Els cinc morts van ser identificats com a habitants de l’esmentat municipi. D’acord amb la dependència, les cinc víctimes presenten impactes de bala a tòrax i cap, així com ferides produïdes per algun objecte punxants i tallants.

Integrants de l’Exèrcit mexicà i agents de la Guàrdia Nacional van haver de desplegar un operatiu de seguretat per protegir el personal forense de la fiscalia estatal durant les tasques per traslladar els cadàvers al Servei Metge Forense (Semefo) de l’Estat.

Pobladors de la regió de Tierra Caliente de Michoacán, a la qual pertany Tepalcatepec, han denunciat en les últimes setmanes una forta onada de violència protagonitzada per sicaris del CJNG i del Cártel de Tepalcatepec. Autoritats estatals i federals han documentat que les dues organitzacions criminals utilitzen rifles de gran calibre, granades de fragmentació i calibre 40, drons amb explosius i fins i tot vehicles autodenominats com a ‘monstres’, una espècie de camions habilitats amb grosses plaques de metall a mode de blindatge.

El CJNG és encapçalat pel michoacà Nemesio Oseguera Cervantes ‘el Mencho’, mentre que el Cártel de Tepalcatepec el lidera Juan José Farías Álvarez ‘el Abuelo’. Els dos personatges, d’acord amb informació de l’extinta Procuradoria General de la República (PGR) –ara Fiscalia General de la República (FGR)–, en el passat van ser sicaris i còmplices en l’extint Cártel del Milenio i de Los Valencia, base del CJNG. No obstant, el Cártel de Tepalcatepec va iniciar una estratègia mediàtica per autoproclamar-se com un Grup d’Autodefensa, intentant demanar el suport d’autoritats contra el grup criminal del CJNG.

Notícies relacionades

El juliol passat, la Secretaria de Seguretat Pública de Michoacán va informar que a la regió de Tierra Caliente, que inclou set municipis, s’han desencadenat cruents enfrontaments en aquest 2021 entre bandes criminals. Es tracta de les organitzacions Cártel Jalisco Nueva Generación (CJNG) i Cárteles Unidos, aquesta última que opera ara com un conglomerat dels càrtels de Tepalcatepec, de Los Reyes, de Camaleón i de La Nueva Familia Michoacana.

Mèxic ha registrat els dos anys més violents de la seva història en els primers dos anys del president Andrés Manuel López Obrador, amb 34.682 homicidis el 2019 i 34.557 el 2020.