Atac terrorista

Maten un policia i en fereixen un altre en una agressió a Colòmbia

  • L’atac va ser portat a terme per presumptes dissidents de les FARC

Maten un policia i en fereixen un altre en una agressió a Colòmbia

EFE/Carlos Ortega

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un policia va ser assassinat i un altre va resultar ferit en un atac perpetrat per presumptes dissidents de les FARC en el municipi colombià de San Vicente del Caguán, en el departament de Caquetá (sud), van informar aquest dijous fonts oficials.

El ministre de Defensa, Diego Molano, va lamentar «l’assassinat desafortunat per les dissidències de les FARC del patruller Víctor Alfonso Rojas Vargas i la lesió del patruller Kevin Esteban Guevara». «Aquests criminals, terroristes de les dissidències de les FARC, sota el comandament del capitost àlies ‘El Paisa’, que des de Veneçuela planeja i desenvolupa atemptats contra la nostra força pública han de ser rebutjats per tota la societat», va expressar l’alt funcionari en una declaració a periodistes.

L’atac

El director de la Policia colombiana, el general Jorge Luis Vargas, va explicar que l’atac va ocórrer en una àrea coneguda com ‘Los Muñecos’, a San Vicente del Caguán, a les 11.00 hora local d’aquest dijous (16.00 GMT). «En aquesta zona del país delinqueixen dues estructures de narcotraficants del que eren les FARC: una és el Gaor (Grup armat organitzat residual) i l’altra, un grup conegut com a ‘Miller Perdomo’», va expressar l’alt oficial.

El general Vargas va enviar condolences a les famílies del patruller assassinat i del ferit i va anunciar la creació d’un «equip especial per a la captura dels autors materials d’aquest atemptat». Per això es va oferir una recompensa de fins a 100 milions de pesos (uns 26.000 dòlars) per informació que porti a la detenció dels «responsables d’aquest fet».

Alias ‘El Paisa’, un guerriller temut

Hernán Darío Velásquez, àlies ‘El Paisa’, forma part d’una vintena d’excaps de les FARC que el 29 d’agost del 2019 van anunciar la tornada a les armes sota el lideratge de Luciano Marín, àlies ‘Iván Márquez’. La columna mòbil Teófilo Forero, que va dirigir ‘El Paisa’, era una de les més sanguinàries de les FARC i se li atribueixen atacs com l’assassinat el 29 de desembre del 2000 del congressista Diego Turbay Cote, la seva mare i cinc persones més en una emboscada en una carretera del meridional departament del Caquetá.

Notícies relacionades

És responsable també del segrest l’abril del 2002 de 12 diputats del departament de la vall del Cauca, 11 dels quals van ser assassinats en captiveri cinc anys després. Igualment de l’atemptat contra el club El Nogal de Bogotà el febrer del 2003, que va costar la vida a 36 persones i en va deixar ferides més de 200, així com una cadena d’atacs amb desenes de morts i ferits principalment al sud del país.

Finalment, les autoritats assenyalen la Teófilo Forero com a responsable de l’assassinat el 27 de febrer del 2006 de nou regidors que estaven reunits en un restaurant del municipi huilense de Rivera, al sud-oest del país.