Lluita contra el terrorisme

Macron anuncia la «neutralització» del líder d’Estat Islàmic al Sahel

  • «Aquest és un altre gran èxit en la nostra lluita contra els grups terroristes al Sahel», va escriure el president francès a la xarxa social de Twitter.

Macron anuncia la «neutralització» del líder d’Estat Islàmic al Sahel

CHRISTOPH SOEDER / DPA

1
Es llegeix en minuts

El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar aquesta matinada que el líder del grup terrorista Estat Islàmic al Gran Sahara, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, va ser «neutralitzat» per forces militars franceses. «Aquest és un altre gran èxit en la nostra lluita contra els grups terroristes al Sahel», va escriure el president francès a la xarxa social de Twitter.

Macron va afegir al seu tuit que el seu país «pensa aquesta nit en tots els seus herois que van morir per França al Sahel en les operacions de Serval i Barkhane, en les famílies desconsolades, en tots els seus ferits. El seu sacrifici no és en va. Amb els nostres socis africans, europeus i nord-americans, continuarem aquesta lluita».

Barkhane és des del 2014 el marc en què actuen els 5.100 militars francesos desplegats en aquesta immensa regió desèrtica, i va succeir l’operació Serval llançada el 2013 pel llavors president, François Hollande, per impedir que els grups gihadistes que s’havien fet forts al nord de Mali, aconseguissin agafar les regnes del país.

Macron va anunciar a principis de juny passat el final de l’operació Barkhane, al considerar que després de tant temps aquesta presència francesa «no pot substituir» els Estats de la regió que «decideixen no assumir les seves responsabilitats» i no arriben a garantir ni la seguretat ni els serveis públics al seu territori.

Garantir la seguretat

Mig centenar de soldats francesos han mort en aquesta missió, que costa a França prop de 1.000 milions d’euros anuals i ha erosionat la seva imatge a la regió.

A l’anunciar el 10 de juny passat la reducció de la força francesa antigihadista al Sahel, Macron va avançar que la lluita contra el terrorisme s’efectuarà amb forces especials estructurades entorn de les operacions Takuba i EUTM Mali, amb participació gal·la i el focus posat en aquest tipus d’intervencions antiterroristes.

Notícies relacionades

El dispositiu Barkhane comptava també amb set caces, 20 helicòpters, entre 5 i 8 avions estratègics de transport, 280 vehicles de combat pesats, 220 més de lleugers i 400 vehicles logístics, segons el Ministeri de Defensa.

A més de lluitar contra el terrorisme, l’estratègia francesa a la regió aspirava igualment que els països de l’anomenat G5 Sahel (Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger i Txad) aconseguissin la capacitat de garantir la seva pròpia seguretat de forma autònoma.