Immunització

Itàlia imposa el passaport Covid per treballar

  • La mesura, que entrarà en vigor el 15 d’octubre, afecta els 23 milions de treballadors que hi ha al país

Itàlia imposa el passaport Covid per treballar

Ciro De Luca / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El debat ha sigut acalorat, a estones, incendiari. També s’han posat en evidència algunes ruptures, per exemple, dins de la ultradretana Lliga de Matteo Salvini, que ha viscut un enfrontament intern sobre el tema. Però al final, el Govern de Mario Draghi ha aprovat aquest dijous per unanimitat un decret que obliga tots els treballadors, del sector públic i privat, a dotar-se d’un passaport sanitari vàlid, també anomenat certificat verd o green pass a Itàlia. Aquest és el document que certifica que un ja s’ha vacunat contra la Covid-19, ha superat recentment la malaltia, o té un test d’antígens negatiu realitzat en les últimes 48 hores. 

La nova mesura, l’objectiu de la qual és frenar les noves variants de la Covid i persuadir els més reticents a la vacunació, va ser aprovada pel Consell de Ministres, i entrarà en vigor el pròxim 15 d’octubre. A partir d’aquell moment, els 23 milions de treballadors que hi ha al país i que no presentin el document, seran suspesos sense sou, mentre que els que intentin ocultar el seu estatus de no immunitzats, rebran sancions d’entre 600 i 1.500 euros. L’obligatorietat de presentar aquest document s’aplicarà també als autònoms. 

Preus congelats

Notícies relacionades

Però no només ells seran sancionats, si no també aquells empresaris o encarregats públics que no vigilin que els seus treballadors han complert l’obligació; per a ells, les multes, en cas d’incompliment, ascendeixen fins a 1.000 euros. Dit això, el Govern italià també ha optat per regular els preus dels tests d’antígens per als treballadors (un màxim de 15 euros, i gratis per als exempts a la vacunació per motius de salut) a les farmàcies, i ha previst que les que no respectin aquesta limitació s’enfrontin a sancions. 

I no hi haurà excepcions per al Tribunal Constitucional, el Quirinal, els diputats i els senadors, que també hauran d’exhibir el document per entrar al Parlament, una cosa de la qual inicialment havien sigut exclosos, i que havia suscitat sonades protestes. L’extensió del passaport sanitari per a activitats laborals se suma a l’ús obligatori a Itàlia per a diverses activitats d’oci, per viatjar en trens i avions, i per al sector educatiu i sanitari, on ja s’ha detectat una cridanera minoria de persones que s’oposen a les vacunes.