PLE A ESTRASBURG

Von der Leyen: «Europa ho ha fet bé contra la Covid i en podem estar orgullosos»

  • La presidenta de la Comissió Europea pronuncia el seu segon discurs de l’estat de la Unió davant el Parlament d’Estrasburg.

  • La dirigent anuncia la posada en marxa d’una nova autoritat sanitària europea amb una inversió de 50.000 milions

2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

La Unió Europea ha exhibit aquest dimecres al Parlament d’Estrasburg la seva voluntat de girar full i superar la crisi sanitària, econòmica i social causada per una pandèmia que sembla que ja té finalment sota control. Ho han escenificat els eurodiputats, que per primera vegada en un any i mig han tornat a omplir l’hemicicle de la capital alsaciana per assistir al discurs de l’estat de la Unió de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i ho ha deixat clar la dirigent, que en un discurs de 65 minuts ha tret pit dels èxits aconseguits en la lluita contra la Covid. «Ho hem fet junts, la Comissió, el Parlament, els 27 estats membres. Com una Europa. I en podem estar orgullosos», ha dit.

El discurs sobre l’estat de la Unió és la cita anual marcada en vermell al calendari europeu perquè s’hi revela el full de ruta per al nou curs polític. Per a Von der Leyen, en l’equador del seu mandat, és el seu segon discurs i, tot i estar encara en plena pandèmia, es produeix en un context molt diferent del de l’any passat.

El setembre passat, la vacuna encara ni existia, i avui el 72% de la població europea n’ha rebut ja la pauta completa. Els estats encara discutien sobre les ajudes per afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia, i avui han començat a rebre ja els primers fons del pla d’estímul més quantiós de la història: 750.000 milions d’euros. Des de l’1 de juliol, els ciutadans europeus poden moure’s lliurement pels estats de la Unió gràcies al certificat Covid, una fita tecnològica també sense precedents.

Aplom i eufòria continguda

Amb aquests èxits impensables fa només un any, la primera dona a presidir la Comissió Europea s’ha presentat al seu segon examen davant els eurodiputats. I no ha dubtat a treure pit. Ho ha fet amb aplom i l’eufòria continguda pròpia de la fermesa alemanya, equiparable a l’estoïcisme amb què durant mesos va suportar les crítiques per la lenta i erràtica disposició de la UE en els inicis de la crisi i pels primers retards en l’arribada de les vacunes als estats europeus després d’haver apostat per la compra conjunta per als Vint-i-set.

«Hem seguit la ciència. Hem complert davant Europa i davant el món. Ho hem fet bé, perquè ho hem fet a l’europea, i ha funcionat», ha afirmat la presidenta de la Comissió, que ha advertit, no obstant, les greus desigualtats en la vacunació i ha anunciat l’enviament de 250 milions de dosis als països africans.

La dirigent, que durant el seu discurs de l’any passat va insistir en la necessitat de posar en marxa una unió europea de la salut, ha anunciat ja el primer pressupost per a la nova autoritat sanitària europea, l’HERA, que serà operativa a partir del gener amb un pressupost de 50.000 milions d’euros fins al 2027.

Notícies relacionades

La importància dels joves en la construcció d’Europa, la lluita contra el canvi climàtic i el repte migratori han sigut altres dels assumptes a què Von der Leyen ha dedicat bona part de la seva intervenció. Perquè el món ha canviat i les amenaces també, la dirigent ha anunciat la posada en marxa d’un grup de treball per avançar en la revisió de la governança econòmica abans del 2023 i ha reclamat voluntat política una autèntica unió europea de la defensa.