Crisi sanitària global

Itàlia estudia que el certificat Covid sigui obligatori per als treballadors públics i privats

ari Dha

  • La decisió es prendrà probablement demà dijous a la reunió del Govern d’unitat nacional presidit pel primer ministre, Mario Draghi

  • Si s’aprova la mesura pel Consell de Ministres, el país es convertiria en el primer a Europa a exigir a tots els empleats l’anomenat «Passi Verd»

Itàlia estudia que el certificat Covid sigui obligatori per als treballadors públics i privats

RICCARDI ANTIMIANI / EFE

1
Es llegeix en minuts

Itàlia es pot convertir en el primer país europeu a fer obligatori el «Passi Verd» o certificat Covid per a tots els treballadors, tant públics com privats. Així ho ha avançat la ministra d’Assumptes Regionals, Mariastella Gelmini, en una entrevista a la RAI. «La vacuna és l’única arma que tenim contra la Covid i només podem contenir la infecció vacunant una gran majoria de la població», ha dit la ministra després d’explicar que s’està estudiant l’extensió del «Passi Verd».

Aquest certificat, digital o en paper, demostra que s’ha rebut almenys una dosi de vacuna, s’ha donat negatiu o s’ha recuperat recentment del virus. Al principi es va concebre per facilitar els viatges entre els Estats de la UE. Però Itàlia es va afegir al grup de països que també l’han convertit en un requisit intern per accedir a llocs com museus, gimnasos i sopars en restaurants. El país ha anat estenent el passi de manera gradual en el lloc de treball. La possibilitat de fer-lo obligatori només per als treballadors del sector públic ja va desencadenar protestes.

Divisió en el Govern

La ministra Gelmini ha afirmat que la decisió final sobre l’extensió del «Passi Verd» es prendrà en la reunió de demà dijous del Govern d’unitat nacional, presidit pel primer ministre, Mario Draghi, que s’espera tensa. El líder de la Lliga, l’ultradretà Matteo Salvini, s’ha resistit repetidament a ampliar l’ús del certificat, però el seu partit està dividit sobre el tema.

Notícies relacionades

Caldrà esperar si el Govern fa aquest pas, com ha avançat Gelmini, que pertany al partit conservador Forza Italia de Silvio Berlusconi. Els que s’oposen al «Passi Verd» diuen que atempta contra les llibertats i que és una manera encoberta d’obligar la gent a vacunar-se.

Itàlia és el segon país d’Europa amb més morts per la Covid-19, després de la Gran Bretanya, i el vuitè del món. Entorn del 73% dels seus 60 milions d’habitants s’ha vacunat almenys una vegada, i el 65% està totalment vacunat, xifres que coincideixen amb la majoria dels països de la Unió Europea.

Temes:

Vacunes Itàlia