Històric dirigent

Mor Abimael Guzmán, líder del grup terrorista peruà Sendero Luminoso

L’organització és responsable de la mort de 69.000 peruans entre 1989 i 2000

Abimael Guzman

Abimael Guzman / FRANCISCO MEDINA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El fundador i líder del grup terrorista peruà Sendero Luminoso, Abimael Guzmán, ha mort als 86 anys mentre complia cadena perpètua per terrorisme a la Base Naval del Callao, al Perú, segons ha anunciat la radioemissora RPP Noticias. La font, que no va precisar la causa exacta de la mort de Guzmán, havia presentat una sèrie de problemes de salut les últimes setmanes pels quals va ser atès a la presó de màxima seguretat on complia condemna. No obstant, s’havia negat a ser transferit a un centre de salut, després de rebutjar ingerir aliments durant alguns dies.

L’organització terrorista, activa des de1980, va ser assenyalada per la Comissió de la Veritat i la Reconciliació (CVR) com la responsable de la mort d’unes 69.000 persones al Perú arran de la violència terrorista desencadenada per aquest grup entre 1980 i 2000.

Notícies relacionades

En els últims anys, diversos braços polítics de Sendero Luminoso van promoure la idea de l’indult i l’excarceració de Guzmán i els líders senderistes sentenciats en favor d’una reconciliació, però la iniciativa no era acollida de bon grat per l’opinió pública ni els sectors polítics.

La primera autoritat a comentar la notícia va ser el ministre de Salut peruà, Hernando Cevallos, que va declarar a la premsa que «ningú desitja la mort de ningú per més delictes que hagi comès», però que «és lamentable com qualsevol persona mor en qualsevol circumstància».

Temes:

Perú