Israel ha capturat ja quatre dels sis presos palestins que havien fugit de la seva presó més segura

Palestinian night protest along the border between the Gaza Strip and Israel

Palestinian night protest along the border between the Gaza Strip and Israel / MOHAMMED SABER (EFE)

3
Es llegeix en minuts

La policia israeliana va aturar aquest dissabte dos escapats més d’una presó d’alta seguretat d’Israel dilluns passat «quan estaven amagats en un aparcament per a camions». Amb aquestes dues detencions ja són quatre dels sis fugits els que tornen a la presó.

Aquests dos detinguts nous són Zakaria al-Zubeidi, conegut exlíder del braç armat del partit Fatah del president palestí Mahmud Abbas, i Mahmud Ardah, membre del Gihad Islàmic. La majoria d’evadits –cinc d’ells del Gihad Islàmic i un del braç armat d’Al-Fatah– complien cadena perpètua per terrorisme i eren considerats altament perillosos per Israel, que es va veure embolicat en un mar de crítiques després d’una fuga amb caires de pel·lícula.

Les detencions van tenir lloc a la ciutat àrab de Shibli-Umm al-Ghanam, una desena de quilòmetres a l’est de Natzaret. «Els dos homes van ser capturats per un equip amb efectius de la unitat especial antiterrorista de la policia i membres de Shin Bet (el servei de seguretat interior) després d’una recerca intensa», va indicar la policia israeliana. «La caça dels dos altres fugitius continua», va afegir.

El ministre israelià de Seguretat Interior, Omer Bar-Lev, va felicitar dissabte, en un missatge a Twitter, les forces de seguretat, però va remarcar que la seva missió «no havia acabat».

Per la seva banda, el Gihad Islàmic, del qual són membres cinc dels sis fugits, va afirmar en un comunicat que la detenció dels fugitius «no esborrarà» la seva fuga «heroica». I va afegir que qualsevol intent de les autoritats israelianes de «venjar-se d’aquests presos» s’entendrà com una «declaració de guerra».

El moviment islamista Hamàs també va saludar els «herois» del «túnel de la llibertat», mentre que el Fatah va estimar que aquests arrestos «no faran més que augmentar la determinació» dels palestins contra l’ocupació israeliana.

Tensió creixent

Des de dilluns, les forces de seguretat, inclòs l’exèrcit, havien llançat una enorme operació de recerca per trobar els sis fugits després de la seva espectacular fuga de la presó de Guilboa.

Les imatges dels serveis carceraris van mostrar el clot amagat al lavabo d’una cel·la. A l’exterior, els agents van trobar un altre forat cavat a terra. Aquesta evasió rocambolesca va avergonyir les autoritats israelianes i va ser celebrada com a «heroica» pels palestins.

Divendres, l’exèrcit israelià va practicar noves detencions a la Cisjordània ocupada entre l’entorn dels sis fugitius, entre les quals dos germans i una germana de Mahmud Ardah a prop de la ciutat de Jenin.

L’exèrcit havia desplegat reforços a Cisjordània per «rastrejar» els sis fugats, membres de grups armats palestins que havien sigut acusats de preparar atacs contra interessos israelians. Les autoritats hebrees van expressar el seu temor que aquests presos cometin nous atacs.

Als territoris palestins es van celebrar manifestacions en els últims dies per recolzar els fugitius, que, sovint, van acabar en disturbis amb les forces de seguretat israelianes. En aquest context de tensió, un palestí que va mirar d’apunyalar un policia a la Ciutat Vella de Jerusalem va resultar greument ferit per trets de l’agent i va morir poc després.

Un altre coet en resposta

Notícies relacionades

La rèplica palestina va ser llançar un altre coet a la tarda des de Gaza cap a Israel, el segon tret d’aquest tipus en menys de 24 hores. El projectil va ser interceptat pel sistema antiaeri Cúpula de Ferro, sense causar ferits ni danys materials, i va fer sonar abans les sirenes al Consell Regional de Xaar del Nègueb i la ciutat israeliana de Sederot, limítrofs amb la Franja, segons va informar l’Exèrcit.

El llançament es va produir menys de 24 després que ahir es llancés un primer coet des de l’enclavament, que també va ser interceptat. Cap grup armat palestí es va atribuir tampoc l’autoria del llançament d’ahir, a què l’Exèrcit israelià va respondre aquesta matinada passada amb atacs aeris sobre objectius militars de Hamàs a l’enclavament costaner.

Temes:

Palestina Israel