Israel captura dos dels sis presos palestins escapats de la seva presó més segura

Six Palestinian escape from high-security prison in Israel

Six Palestinian escape from high-security prison in Israel / DPA vía Europa Press (DPA vía Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia israeliana va capturar aquest divendres a la tarda a la ciutat de Natzaret dos dels sis presos palestins que dilluns passat es van escapar d’una presó d’alta seguretat israeliana. Els atrapats són Mahmud al-Arida, del grup Gihad Islàmic i que complia pena capital des de 1996 per la seva implicació en atacs mortals contra israelians, i Yakoub Qadiri, militant del mateix grup i també empresonat amb cadena perpètua des del 2003, va informar el Ministeri de Detinguts de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP).

Quatre dels sis reus –que es van escapar de la presó de Gilboa per un túnel durant la matinada de dilluns– complien penes capitals per terrorisme i les forces de seguretat israelianes els consideren altament perillosos.

La Policia israeliana –que ha liderat la recerca des de fa cinc dies– va elevar ahir el nivell d’alerta per seguretat i va accelerar les tasques de captura juntament amb l’Exèrcit i serveis d’intel·ligència, que han mantingut aquests dies assetjats els accessos a tota la Cisjordània ocupada i Gaza.

Els palestins van replicar llançant un coet des de Gaza, que va ser interceptat pels isralíes.

Just avui, les forces armades han arrestat tres germans d’Al-Arida en un llogarret del districte de Jenin, al nord de la Cisjordània ocupada, d’on són originaris tots els fugitius. Dimecres passat van arrestar també cinc parents més dels escapats, que continuen detinguts, segons el Club de Presoners palestins.

Amenaça de represàlies

Durant una visita avui en un punt de control militar a Cisjordània, el ministre de Defensa israelià, Beny Gantz, va assegurar que Israel posaria «tard o d’hora les mans» sobre els fugitius. Gantz va emfatitzar que esperava que les forces de seguretat poguessin atrapar els escapats sense que això impliqui un repunt de violència a la regió, després que Gihad Islàmic o el grup islamista Hamàs amenacessin amb represàlies si es feria els escapats i fins i tot han cridat avui a «un dia de la ira».

Els palestins han replicat llançant un coet des de Gaza cap a Israel. El projectil, que va fer sonar les alarmes en el Consell Regional israelià d’Eshkol, limítrof amb la Franja, va ser interceptat pel sistema de defensa antiaeri Cúpula de Ferro, sense causar ferits ni danys materials, va informar un portaveu de l’Exèrcit en un comunicat.

Es tracta del segon tret d’un coet des de l’enclavament cap a territori israelià des de l’escalada bèl·lica entre Israel i milícies palestines de Gaza del maig passat.

Els grups islamistes Gihad Islàmic –al qual pertanyien cinc dels sis escapats i els dos detinguts– i Hamàs, els braços armats dels quals es van enfrontar a Israel fa quatre mesos, havien amenaçat en aquesta ocasió amb represàlies si els fugitius patien danys durant la captura. El temor a una nova escalada ha estat present durant els últims dies. La fuga dels reus va generar una onada de solidaritat als carrers palestins, on molta població considera els escapats com herois que van posar en ridícul la rígida seguretat israeliana.

Notícies relacionades

Des de dimecres, les protestes en suport seu s’han repetit a Cisjordània i Jerusalem Est ocupats, on hi va haver enfrontaments amb tropes i forces de seguretat israelianes per tres dies seguits.

Al seu torn, la tensió ha augmentat entre presos palestins i autoritats penitenciàries en presons israelianes, on els internats de Gihad Islàmic es neguen a ser dispersats entre centres penitenciaris i van oposar resistència al procés.

Temes:

Palestina Israel