Els EUA en demanen l’extradició

Detingut a Madrid el ‘Pollo Carvajal’, exgeneral chavista escapat i buscat per narcotraficant

  • Ja va ser arrestat a la capital espanyola el 2019, però es va rebutjar la seva extradició

zentauroepp47733957 graf140  madrid  12 04 2019   fotograf a de archivo  tomada 190413191012

zentauroepp47733957 graf140 madrid 12 04 2019 fotograf a de archivo tomada 190413191012 / Miguel Gutierrez

1
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest dijous la Policia Nacional espanyola ha detingut a Madrid a Hugo Armando Carvajal, conegut com a ‘Pollo Carvajal’, exgeneral veneçolà chavista en parador desconegut des de novembre del 2019 i que estava reclamat pels EUA per ser jutjat per narcotràfic, blanqueig i col·laboració amb les FARC. Fonts policials han informat a EFE que la detenció de Carvajal s’ha practicat a les 21:15 hores d’avui al carrer Torrelaguna de la capital per part d’agents del grup dos de Fugitius de la Policia Nacional, en col·laboració amb agents de la DEA nord-americana.

Hugo Carvajal, que tenia en vigor una ordre de detenció i ingrés a presó per a l’execució de l’extradició als EUA, es trobava en un domicili protegit per diverses persones. En aquesta vivenda, segons les fonts, estava refugiat sense sortir en cap moment a l’exterior. L’entrada a l’immoble s’ha portat a terme mitjançant autorització judicial i ha sigut executada per efectius de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP), els antiavalots. Posteriorment ha sigut traslladat a les dependències del Grup de fugitius ubicades en el complex policial de Canillas, han indicat a EFE fonts policials.

Notícies relacionades

Es tracta de la segona vegada que Carvajal és detingut a Espanya. L’abril del 2019 també va ser arrestat a Madrid després d’entrar al nostre país amb passaport fals, però l’Audiència Nacional va denegar-ne l’extradició a l’entendre que els EUA el reclamaven per «una motivació política», per la qual cosa va ser posat en llibertat. Mesos després, el novembre del 2019, el ple de la Sala Penal de l’Audiència finalment va acordar-ne l’extradició, però Carvajal ja havia desaparegut. Encara escapat, els seus advocats van recórrer davant el Tribunal Suprem l’acord adoptat pel Consell de Ministres el 3 de març per executar l’extradició després que fos autoritzada per l’Audiència Nacional, i van demanar la suspensió cautelar de l’ordre al·legant que les imputacions no eren certes i que l’única finalitat dels EUA és torturar-lo per obtenir informació sobre Veneçuela.

Carvajal va ser cap de la Direcció de Contraintel·ligència Militar de Veneçuela durant vuit anys, en els governs d’Hugo Chávez i de Nicolás Maduro, i els Estats Units l’acusa de narcotràfic, blanqueig de capitals i col·laboració amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) per introduir drogues en territori nord-americà.