Diplomàcia

Biden parla amb Xi sobre com evitar que la seva pugna «derivi en un conflicte»

Biden parla amb Xi sobre com evitar que la seva pugna «derivi en un conflicte»
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, va parlar aquest dijous per telèfon amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, i tots dos van reconèixer la seva responsabilitat d’assegurar que la «competició» entre els seus respectius països «no derivi en un conflicte».

La conversa va ser amb prou feines la segona que mantenen els líders de les dues potències des que Biden va arribar al poder el gener passat, després de la llarga xerrada telefònica que van compartir al febrer, i coincideix amb fortes tensions en la relació bilateral. «Els dos líders van tenir una discussió àmplia i estratègica en la qual van conversar sobre temes en què els nostres interessos convergeixen, i sobre àrees en què els nostres interessos, valors i perspectives divergeixen», va indicar la Casa Blanca en un comunicat. Tots dos «van acordar relacionar-se de manera oberta i directa quant a tots aquests temes», afegeix el comunicat, emès a última hora de dijous a Washington, quan a Pequín ja era divendres al matí.

Va ser Biden qui va prendre la decisió de cridar Xi, i ho va fer motivat per la seva «exasperació» per la presumpta reticència de responsables xinesos de menor rang de mantenir converses serioses amb el seu Govern, va explicar a Efe una font oficial nord-americana. La vicesecretària d’Estat dels EUA, Wendy Sherman, va visitar la Xina al juliol per reunir-se amb el seu homòleg, el viceministre xinès d’Exteriors, Xie Feng, però aquesta trobada va resultar ser infructuosa i la diplomàtica va tornar a Washington amb la sensació que els seus interlocutors s’havien limitat a reiterar les seves postures, sense negociar.

La trucada d’aquest dijous va ser una prova, per veure si les converses al màxim nivell possible són més eficaces, atesa la consolidació de poder entorn de Xi, va indicar a la cadena CBS News un alt funcionari nord-americà. La Casa Blanca va ser més diplomàtica en el seu comunicat, i es va limitar a indicar que Biden va trucar a Xi com a part de l’«esforç que mantenen els Estats Units per gestionar de manera responsable la competició» amb la Xina. «El president Biden va remarcar l’interès durador dels Estats Units en la pau, l’estabilitat i la prosperitat a l’Indopacífic i el món; i els dos líders van abordar la responsabilitat de les dues nacions d’assegurar que la competició no derivi en un conflicte», conclou la nota.

La Casa Blanca no va oferir detalls sobre els temes concrets que van abordar els dos líders, però en altres ocasions el Govern de Biden ha identificat la crisi climàtica i la prevenció de tensions a la península coreana com dos temes en els quals les dues potències tenen interessos en comú. La llista de desacords és molt més llarga i, lluny de contenir-se, la tensió bilateral ha augmentat des de l’arribada al poder de Biden, que ha convertit la competició amb Pequín en el pilar central de la seva política exterior i comercial.

En els últims mesos, la relació s’ha ressentit per l’acusació dels Estats Units que la Xina va estar darrere l’atac cibernètic global contra Microsoft el març, una cosa que Pequín ha negat rotundament. A més, les enganxades han crescut arran de les advertències dels EUA a les empreses nord-americanes que no negociïn amb entitats que operin a Hong Kong o a la regió nord-occidental xinesa de Xianjiang, on Washington acusa Pequín de cometre greus abusos contra els uigurs i altres minories ètniques.

Notícies relacionades

Durant la trucada, Xi va dir a Biden que si Pequín i Washington s’enfronten «els dos països i el món patiran, segons un comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers del país asiàtic.

Biden i Xi no s’han reunit per ara en persona, tot i que la Casa Blanca no ha descartat que puguin fer-ho durant la cimera de líders del G-20, que se celebrarà a finals d’octubre a Roma.