Caiguda de l’Afganistan

Les quatre hores infernals de dos periodistes afganesos colpejats pels talibans

  • El nou Govern ha prohibit que els comunicadors retransmetin les manifestacions

Les quatre hores infernals de dos periodistes afganesos colpejats pels talibans

Wakil Kohsar / Afp

3
Es llegeix en minuts

Taqi i Nematullah cobrien dimecres a Kabul una manifestació per al seu diari, però la seva presència no va agradar als talibans, que els van detenir durant quatre hores i els van donar una brutal pallissa.

De tornada a l’oficina, els dos joves afganesos, alts, prims i amb una espessa cabellera negra gemeguen de dolor i accedeixen a treure’s la roba. Primer les camises, amarades de suor, després els pantalons. Els presents a la sala de redacció no poden contenir una exclamació de disgust. Els seus cossos, colpejats, estan coberts d’hematomes tan grans que cobreixen tota la part baixa de l’esquena en un d’ells, l’espatlla completa en un altre, i les cuixes en els dos casos.

Els reporters treballen a Etilaat Roz (‘El dia de la informació’), un dels principals diaris afganesos. Taqi Daryabi, fotògraf de 22 anys, i Nematullah Naqdi, camarògraf de 28 anys, van acudir dimecres al matí a cobrir una manifestació davant una comissaria de Kabul. Els combatents talibans, que patrullen la ciutat des de la presa de control de la capital per part del moviment islamista a mitjans d’agost, es van llançar a sobre de Nematullah quan va començar a gravar. «Em van dir que estava totalment prohibit filmar. Detenien a tots els que gravaven, i prenien els telèfons», narra l’AFP.

Pals, cables, tubs

La manifestació acabava de començar. Només algunes desenes de dones eren presents per defensar el seu dret a treballar i estudiar, una de les reivindicacions principals de les protestes antitalibans que es van celebrar en els últims dies a diverses ciutats del país. Els talibans van intentar arrabassar la càmera de Nematullah, ell va aconseguir escapar i donar-l’hi discretament a una manifestant. Però els talibans el van perseguir i el van portar per força a la comissaria. «Els talibans van començar a insultar-me, a colpejar-me, a donar-me puntades de peu», recorda.

Després el van ficar en una habitació buida i es van acarnissar amb ell. «N’eren quatre o cinc», explica. «Em van lligar les mans a l’esquena, em van tombar a terra i em van colpejar amb pals, cables i tubs. Amb tot el que podien trobar», descriu. «Cridava, no parava de dir que era periodista, però no els importava. Els era igual. Em van donar puntades de peu al cap, em van destrossar l’esquena... Va durar uns 10 o 15 minuts. Creia que em mataven», recorda.

Nematullah va ser finalment portat a una cel·la on s’amuntegaven unes 15 persones. Es va trobar amb Taqi, detingut i colpejat de la mateixa manera i en estat de xoc, amb el cap ensangonat. «Estàvem ajaguts a terra, em feia tot tant mal que no em podia ni moure», diu Taqi. Unes quatre hores després, a primera hora de la tarda, els talibans els alliberen, els donen els seus telèfons i els fan fora, insultant-los.

«Tens sort»

Els seus agressors no van ocultar que detesten els periodistes. «Per a ells, som enemics», diu Taqi. «Després d’haver-nos colpejat, ens van dir: ‘¿Heu entès què passa quan filmeu?’», explica Nematullah. A Taqi, que va preguntar per què els colpejaven, un talibà li va respondre: «Tens sort que no t’hàgim decapitat».

Notícies relacionades

Interrogat per l’AFP sobre aquest assumpte, el Govern talibà no va fer comentaris. Dimecres a la nit, els dirigents afganesos van endurir el to i van anunciar la prohibició de les manifestacions «fins a nou avís», després d’haver demanat als mitjans que no les cobrissin ni en publiquessin res. No obstant, hi ha més manifestacions previstes, que seran una veritable prova per al nou règim, que es va comprometre a defensar la llibertat d’expressió. En aquests dies, diverses desenes de periodistes han sigut colpejats, detinguts o se’ls ha impedit cobrir les manifestacions. Es tracta sobretot de periodistes afganesos, més que de reporters estrangers, segons testimonis.

«El discurs oficial no té res a veure amb la realitat que veiem al carrer», diu el director d’Etilaat Roz, Zaki Daryabi, que demana a tots els mitjans que s’uneixin per denunciar la violència exercida contra els seus dos periodistes i altres d’altres mitjans. ¿Els talibans poden canviar? Taqi fa una ganyota de disgust abans de contestar i mostra el blau que li ocupa l’esquena: «Si vol la resposta, n’hi ha prou amb mirar això», diu.