El Govern dels EUA porta als tribunals la restrictiva llei de l’avortament de Texas

El Gobernador de Texas, Greg Abbott, durante la Convención Anual de la Asociación del Rifle celebrada en Dallas

El Gobernador de Texas, Greg Abbott, durante la Convención Anual de la Asociación del Rifle celebrada en Dallas / LUCAS JACKSON (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia dels Estats Units ha presentat aquest dijous una demanda d’inconstitucionalitat contra l’estat de Texas per la seva restrictiva llei de l’avortament, que entre altres coses, premia la delació amb fins a 10.000 dòlars per a aquells ciutadans que denunciïn una clínica per portar a terme aquestes pràctiques.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha assenyalat que aquesta llei és «clarament inconstitucional», ja que no només hi ha precedents en el Tribunal Suprem que ho confirmen, sinó també perquè busca «evitar que les dones exerceixin els seus drets constitucionals», com és el cas de l’avortament voluntari. «Els Estats Units tenen l’autoritat i la responsabilitat de garantir que cap estat pugui privar les persones dels seus drets constitucionals sota un esquema legislatiu dissenyat específicament per evitar la reivindicació d’aquests drets», ha expressat Garland en una roda de premsa des de Washington.

Garland ha explicat que aquesta llei entra en conflicte amb «les responsabilitats estatutàries i constitucionals del Govern Federal» i a més està dissenyada per dificultar que les clíniques puguin donar aquests serveis, ja que al permetre que ciutadans individuals iniciïn litigis privats contra elles, es busca paralitzar «durant el major temps possible» que les dones puguin accedir a l’avortament.

Des que la llei va entrar en vigor, moltes de les clíniques de Texas han hagut de tancar. Aquesta setmana, Garland ja va avançar que les autoritats federals protegirien totes les «clíniques de salut reproductiva» que poguessin ser objectiu d’atacs i totes les dones que busquessin interrompre el seu embaràs de manera voluntària.

Apel·lació rebutjada de les clíniques

La setmana passada, el Tribunal Suprem dels Estats Units va rebutjar un recurs d’apel·lació d’un grup de clíniques abortives per impedir que la legislació entrés en vigor, gràcies a la majoria conservadora de cinc vots que va argumentar raons de procediment per no intervenir. «El Departament de Justícia brindarà recolzament a la Policia Federal quan una clínica abortiva o un centre de salut reproductiva sigui atacat. No tolerarem la violència contra els qui busquen obtenir o proporcionar serveis de salut reproductiva», va prometre.

Notícies relacionades

La nova llei de l’avortament texana és una de les més estrictes dels Estats Units i prohibeix l’avortament quan es detecti batec fetal –a partir de les sis setmanes de gestació–, que sovint és abans que la dona sàpiga fins i tot que està embarassada. No preveu cap supòsit per violació o incest, tot i que sí que existeix una excepció per «emergències mèdiques». També permet als ciutadans presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajudi a una dona embarassada a avortar i preveu recompenses de fins a 10.000 dòlars per això.

Per la seva banda, el governador republicà de Texas, Greg Abbot, ha defensat la conveniència de la llei i davant les preguntes que si la legislació «obligaria» una dona que ha sigut violada a seguir endavant amb l’embaràs, va assenyalar que disposa de sis setmanes per avortar i que les autoritats de l’estat «treballen incansablement per eliminar tots els violadors». No obstant, segons l’últim balanç del Departament de Seguretat Pública de Texas, gairebé una quarta part de tots els delictes violents denunciats el 2019 van ser casos de violació, uns 14.650, dels quals només 3.900 van suposar l’arrest dels responsables, informa la CBS.