Ofensiva legal als EUA

El Govern de Biden demandarà Texas per les seves restriccions a l’avortament

El Departament de Justícia podria basar-se en l’argument que la llei de Texas interfereix il·legalment amb interessos del Govern federal, segons avança ‘The Wall Street Journal’

El Govern de Biden demandarà Texas per les seves restriccions a l’avortament

Sergio Flores (AFP)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Departament de Justícia dels Estats Units planeja demandar Texas per la seva nova llei que prohibeix pràcticament tots els avortaments a l’estat, sense excepcions per als casos d’incest o violació, segons avança el diari ‘The Wall Street Journal’. La demanda podria arribar aquest mateix dijous, tot i que també és possible que s’ajorni, segons el diari, que cita fonts familiaritzades amb el cas.

El Govern del president nord-americà, Joe Biden, està sota pressió de grups feministes i d’alguns demòcrates, que han demanat que el Departament de Justícia faci tot el possible per frenar les restriccions a l’accés a l’avortament a l’estat del sud.

La nova llei de Texas, que va entrar en vigor fa una setmana, prohibeix l’avortament després de sis setmanes de gestació, quan pot detectar-se el batec del cor del fetus, tot i que en molts casos moltes dones ni tan sols saben que estan embarassades. No contempla excepcions en casos d’incest o violació. A més, permet a particulars presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajudi una embarassada a avortar si creuen que infringeixen la prohibició, i ofereix indemnitzacions de fins a 10.000 dòlars al demandant si guanya el judici.

L’estratègia de Washington

Dilluns, el fiscal general dels EUA, Merrick Garland, va assegurar que estava explorant de forma urgent totes les opcions per respondre a la llei de Texas, per «protegir els drets constitucionals de les dones i altres persones, inclòs l’avortament», legalitzat pel Tribunal Suprem nord-americà el 1973.

Va afirmar que, mentrestant, el Govern plenja aplicar una llei federal de 1994 que protegeix el lliure accés a les clíniques que practiquin avortaments i castiga els qui causin danys materials de forma intencionada a centres que ofereixin serveis reproductius.

No està clar en què podria consistir la demanda del Departament de Justícia, tot i que s’espera que es basi en l’argument que la llei de Texas interfereix il·legalment amb interessos del Govern federal, d’acord amb el rotatiu novaiorquès.

Experts legals citats pel diari van advertir que la forma en què la llei està dissenyada, que posa el pes de la implementació en els ciutadans particulars que busquin recompenses i no en les autoritats de Texas, podria reduir les opcions del Govern federal de guanyar el litigi, perquè no està clar qui s’ha de demandar.

Notícies relacionades

Els mateixos experts van apuntar que, si el Departament de Justícia vol boicotejar la llei, podria intentar restringir els fons federals a Texas o esbrinar si hi ha instal·lacions del Govern federal a Texas on puguin practicar-se avortaments, ja que escaparien la jurisdicció estatal.

La setmana passada, hores després de l’entrada en vigor de la llei de Texas, el Tribunal Suprem dels Estats Units, amb una majoria conservadora reforçada, va decidir no bloquejar la legislació, tot i que no va arribar a valorar si era constitucional o no.