Medi ambient

Biden presenta un pla perquè el 45% de l’electricitat provingui de l’energia solar el 2050

  • El president estudia una font d’energia neta i més barata, ja que la seva prioritat és la lluita contra el canvi climàtic

Biden presenta un pla perquè el 45% de l’electricitat provingui de l’energia solar el 2050

EPC

1
Es llegeix en minuts

Els Estats Units pretenen que el 45% de l’energia que consumeixi el país l’any 2050 procedeixi del Sol, segons preveu un informe de l’Administració de Joe Biden. Així, per aconseguir aquest objectiu és necessari una «reducció important dels costos, el suport de polítiques públiques i l’electrificació a gran escala» de l’energia solar, segons el departament nord-americà d’Energia.

El 2020, les plaques fotovoltaiques i les centrals solars tèrmiques van produir una mica menys de 80 gigawatts (GW) als Estats Units, el que equival al 3% de la demanda d’energia elèctrica del país.

Per això, seria necessari que el desplegament de l’energia solar augmenti de mitjana dels 15 GW el 2020 als 30 GW anualment fins al 2025, i 60 GW per any entre el 2025 i el 2030, per arribar a les ambicions presentades a l’informe.

Així, l’Administració Biden, que ha fet de la lluita contra el canvi climàtic una de les seves prioritats, aposta per invertir massivament en infraestructures, cosa que encara s’està discutint al Congrés. «L’estudi destaca el fet que l’energia solar, la nostra font d’energia neta més barata i amb el creixement més ràpid, podria produir prou energia per alimentar totes les vivendes dels Estats Units per al 2035 i donar ocupació al mateix temps a 1,5 milions de persones», segons la secretària d’Energia, Jennifer Granholm.

Previsió

Notícies relacionades

L’objectiu és que l’energia solar representi el 37% de l’electricitat el 2035, i la resta sigui energia eòlica (36%), nuclear (11%-13%), hidroelèctrica (5%-6%), biomassa i geotèrmica (1%). I també suposaria un gir radical respecte a la situació actual: el 2020, l’energia renovable produïa el 21% de l’electricitat als Estats Units, i la resta procedia del gas natural (40%), nuclear (20%) i carbó (19%).

En una carta dirigida als responsables polítics, prop de 750 empreses del sector de l’energia solar insisteixen en la necessitat d’ampliar les polítiques de recolzament en vigor i instal·lar-les a llarg termini. Per això, quadruplicar el ritme actual de les instal·lacions per al 2030 representa «una carrera contra el rellotge», afirmen, abans de sol·licitar avantatges fiscals per a les inversions en l’energia solar.