Pressió als fugits

Israel deté familiars de sis presos palestins escapats

  • Un dels escapats era membre del Gihad Islàmic

Six Palestinian escape from high-security prison in Israel

Six Palestinian escape from high-security prison in Israel / DPA vía Europa Press (DPA vía Europa Press)

3
Es llegeix en minuts

L’Exèrcit israelià va detenir a la Cisjordània ocupada almenys sis familiars de palestins escapats d’una presó d’alta seguretat a Israel a principis d’aquesta setmana i que encara no han sigut capturats, va informar aquest dimecres una organització palestina de defensa de presoners.

Les forces israelianes porten a terme un rastreig massiu des de la fuga dilluns de sis palestins membres de grups armats d’una presó d’alta seguretat al nord del país i a través d’un túnel excavat a sota d’una aigüera. Van ser desplegats drons de vigilància i es van establir controls a les carreteres, sobretot a la Cisjordània ocupada i als voltants de l’enclavament de la Franja de Gaza per intentar trobar els presoners, alguns d’ells condemnats a cadena perpètua pel seu rol en atacs contra Israel.

Dos germans de Mahmud Ardah, assenyalat pels mitjans de comunicació locals com l’artífex de l’operatiu, van ser detinguts per l’Exèrcit israelià, va indicar el Club de Presoners Palestins en un comunicat. Un cosí d’Ardah també es va escapar. I dos dels seus germans van ser arrestats, igual com el metge Nidal Ardah, familiar d’aquests, va afegir l’associació.

Pres islamista

El pare de Munadel Infeiat, un altre fugitiu membre del grup armat Gihad Islàmic, també va ser detingut, segons la font. És probable que altres familiars d’aquests fugitius hagin corregut la mateixa sort, va informar a l’AFP Amani Sarahneh, portaveu del Club de Presoners Palestins, i va afegir que alguns parents d’aquests van ser interrogats i alliberats.

Sol·licitat per l’AFP, l’Exèrcit israelià, que ocupa Cisjordània des de 1967, va confirmar que «hi va haver diverses detencions durant la nit», i es va negar a brindar-ne més detalls. La justícia israeliana va emetre una ordre prohibint donar els detalls de la investigació i tem que els palestins en fuga cometin atacs.

«És dret de tot presoner buscar la manera d’aconseguir la seva llibertat», havia declarat dimarts el primer ministre palestí, Mohamad Shtayyeh, que va dir que estava «feliç» per l’evasió. A la Franja de Gaza i a Jenin, una ciutat ubicada al nord de Cisjordània, d’on procedeixen alguns dels fugitius, moltes persones van sortir dilluns als carrers per celebrar la fuga d’aquests presoners, convertits en «herois», però també en els homes més buscats per Israel.

Escapats per un túnel sota el lavabo

Els sis presos palestins a la presó israeliana de Gilboa, al nord, es van escapar dilluns per un túnel excavat sota el lavabo d’una cel·la.

A l’exterior del centre penitenciari, els guàrdies i policies van descobrir un forat a terra, pel qual els reclusos van fugir del lloc, i es van convertir en els «herois» de nombrosos palestins però també en els homes més buscats d’Israel.

S’han desplegat drons d’observació, s’han aixecat punts de control i l’Exèrcit patrulla entorn de Jenin, el sector de Cisjordània ocupat d’on són oriünds els sis homes, tots condemnats –alguns a cadena perpètua– pel seu paper en atacs antiisraelians.

Notícies relacionades

Dimarts, mentre el país celebrava el Roix ha-Xanà, l’any nou jueu, continuaven les recerques per localitzar-los, més de 24 hores després de la seva «gran evasió», segons titulava part de la premsa palestina. «De moment, no hi ha avanços», va declarar a l’AFP una portaveu de la policia israeliana del nord del país, on es troba la presó de Gilboa, inaugurada el 2004 durant la segona Intifada, en un moment de múltiples atacs contra Israel.

«Però totes les branques de les forces de seguretat van ser mobilitzades per trobar els presos: l’Exèrcit, els serveis de seguretat interior Shin Bet, la policia, la policia fronterera i les seves unitats especials respectives», va indicar la font.

Temes:

Palestina Israel