Eleccions amb canvis

El Marroc vota amb una nova llei electoral que perjudica els islamistes i beneficia el rei

  • El país celebra uns comicis legislatius, regionals i municipals que preveuen revalidar el mandat islamista per tercera vegada

  • La modificació de la regla electoral fragmenta la Cambra baixa, debilita el govern i permet al monarca augmentar el seu control

zentauroepp44713633 file photo  morocco s king mohammed vi arrives for a lunch a200304184841

zentauroepp44713633 file photo morocco s king mohammed vi arrives for a lunch a200304184841 / PHILIPPE WOJAZER

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Marroc celebra eleccions legislatives, regionals i municipals aquest dimecres amb canvis significatius en la seva llei electoral. Tot i que es preveu que els islamistes moderats del Partit Justícia i Desenvolupament (PJD) revalidin el seu mandat per tercera vegada, les modificacions en la regla deixaran el país africà amb un Parlament més fragmentat. La dificultat per formar govern i la seva debilitat evident consolidaran el poder de la monarquia que ja durant la pandèmia s’ha fet amb el control de la majoria de les decisions estratègiques. Es preveu una elevada abstenció.

Aquesta modificació de la llei electoral, aprovada al març, amplia els escons reservats a dones. Ara compten amb 90 seients sobre un total de 395. Al seu torn, en les regionals i locals, s’ha reservat un terç de la quota per a les dones. Però aquestes mesures han passat desapercebudes, ja que les altres reformes tindran repercussions significatives sobre el sistema polític. D’una banda, s’ha eliminat el llindar electoral del 3%, permetent l’entrada de partits petits i convertint la majoria absoluta en una cosa inconcebible al Marroc. 

D’altra banda, s’ha modificat el quocient electoral de tal manera que impossibilita que un partit guanyi més d’un diputat per circumscripció. La conseqüència serà una Cambra baixa més diversa però també més fragmentada i una coalició com a Executiu més dèbil. Seran probablement els islamistes del PJD els qui hagin d’enfrontar-se a aquest complicat panorama una vegada es coneguin els resultats electorals. Ja han criticat el canvi.

També l’ús massiu de diners per comprar candidats i vots, ha denunciat el primer ministre i cap de partit, Saad Eddine Al Othmani. El líder del Partit del Progrés i Socialisme, Nabil Benabdellah, s’ha unit a les crítiques de corrupció en la política marroquina. Gairebé 18 milions de ciutadans estan cridats a les urnes per elegir els 395 diputats de la Cambra de Representants i els més de 31.000 funcionaris municipals i regionals. 

Control de la monarquia

Amb l’objectiu d’impulsar la participació, durant la mateixa jornada electoral se celebren comicis legislatius, regionals i municipals. En l’última cita electoral, el 2016, només un 43% de l’electorat va votar. Es preveu que la xifra sigui fins i tot més baixa per la desconfiança creixent cap al sistema polític i la pandèmia de coronavirus. Durant els últims mesos, la monarquia ha anat fent-se amb el control de les decisions estratègiques, els plans de desenvolupament i els grans projectes econòmics del Marroc. Ha sigut el monarca, i no el primer ministre, l’encarregat de nomenar els ministres clau. 

De manera gradual, aquesta estratègia de Mohamed VI, rei des de fa més de 20 anys, ha fet que el Parlament vagi perdent el seu poder. El 74% dels marroquins no confia en els partits polítics i el 70% no té confiança en la Cambra Baixa que voten aquest dimecres, segons l’Institut Marroquí d’Anàlisi de Polítiques. Durant les últimes setmanes, les mateixes formacions han assenyalat l’ús il·legal de diners durant la campanya electoral. 

Només una candidata

Notícies relacionades

«Acusem el Ral·li Nacional d’Independents (RNI) d’inundar l’escena política amb diners», ha denunciat Abdellatif Ouahbi, secretari general del Partit Autenticitat i Modernitat (PAM). El PAM és el partit més gran d’oposició a la dreta i, com a segona força després del PJD, aspira a liderar el país. Al seu torn, l’RNI busca el recolzament dels empresaris i és considerat més pròxim a l’òrbita de palau. 

Precedits pel nacionalista i conservador Istiqlal, el 2016 els independents es van situar en la quarta posició. Malgrat els intents d’augmentar la representació de les dones en les institucions polítiques, cap dels grans partits ha presentat una candidata a primera ministra. Només Nabila Mounib, del Partit Socialista Unificat (PSU), encapçala la seva llista. 

Temes:

Marroc