El Govern i l’oposició de Veneçuela arriben al primer acord polític

• Les parts van consensuar una posició comuna davant un conflicte limítrof amb la Guaiana

• Alhora van acordar criteris per enfrontar aspectes de la crisi derivada de la pandèmia

El Govern i l’oposició de Veneçuela arriben al primer acord polític

EFE

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Després de gairebé quatre dies de negociacions, el Govern i l’oposició veneçolanes van segellar els primers acords polítics «parcials» a Mèxic. El primer està relacionat amb qüestions humanitàries i la necessitat d’enfrontar amb més eficàcia la pandèmia que ha provocat uns 4.000 morts per Covid-19. L’altre es vincula amb un antic litigi limítrof que té Veneçuela amb la Guaiana. Les dues parts van ratificar «el dret històric» del país sobre l’anomenada Guaiana Essequiba. «Ho vam tornar a aconseguir a Mèxic, més enllà de les diferències profundes que mantenim», va comentar el president de l’Assemblea Nacional (AN, Parlament), Jorge Rodríguez, que va encapçalar la delegació del madurisme. «Ressaltem que és l’Acord de Ginebra de 1966 l’únic instrument que reconeixem per dirimir de manera amistosa i bilateral les controvèrsies que es presentin en matèria limítrofa amb la Guaiana», va afegir.

«L’exercici de la sobirania ens ha d’unir com a nació. Continuarem avançant per aconseguir un acord integral que permeti la recuperació de la democràcia a Veneçuela a través d’eleccions lliures i justes», va dir des de Caracas l’exdiputat Juan Guaidó.

La qüestió humanitària

Quant a l’altre tema, el madurisme i l’oposició van considerar prioritari recuperar els diners veneçolans que són en comptes a l’estranger i que van quedar congelats com a conseqüència del conflicte polític intern. «Aquests recursos seran utilitzats per a l’atenció contra la Covid-19, adquisició de més vacunes, dotació d’hospitals, enfortiment dels programes d’alimentació i d’atenció al poble de Veneçuela», va dir Rodríguez. «No necessitem que ningú ens faci donacions: nosaltres tenim prou recursos que pertanyen al país i són suficients perquè es refermi l’estabilització econòmica i s’atengui la població».

Gerardo Blyde encapçala a Mèxic la comitiva opositora. «És important aconseguir un espai que estigui despolititzat per acordar mesures en matèria humanitària», va dir al respecte. La visió de Guaidó del pacte inclou un matís. L’acord és un «reconeixement de l’emergència humanitària complexa». L’avenç en acords humanitaris, «permetrà que cessin obstacles per salvar vides». Segons l’exlegislador, «tenim clar que la tragèdia al nostre país requereix no només atenció urgent, sinó solucions de fons per les quals lluitem».

Notícies relacionades

Rodríguez va puntualitzar que «encara falten molts temes per discutir» i les dues parts continuen amb la voluntat d’avançar pel camí pel qual es va començar a transitar en les últimes setmanes. «Mantenim el criteri que res està acordat fins que tot estigui acordat».

El diàleg es fa sota el patrocini de Noruega i compta amb el suport de l’anomenat Grup Internacional de Contacte, que encapçala la UE. La pròxima trobada de les delegacions tindrà lloc a final de mes a Mèxic. El que es busca és aprofundir en les coincidències per trobar una sortida política al conflicte intern que es va aguditzar a partir del 2014.

Temes:

Veneçuela