Govern talibà

Les universitàries afganeses tornen a classe separades dels seus companys per una cortina

  • Les nenes i els nens també seran segregats a les escoles primàries i secundàries, cosa que ja era comú anteriorment a tot l’Afganistan

Les universitàries afganeses tornen a classe separades dels seus companys per una cortina

Reuters

2
Es llegeix en minuts

El curs universitari ha començat aquest dilluns a l’Afganistan. L’expectació no era poca per veure com les restriccions talibanes cap als drets de les dones es plasmarien en aquest àmbit tan contestat. Les alumnes han rebut finalment el beneplàcit per poder continuar amb els seus estudis sempre que no ho fessin al costat dels homes, i les universitats de l’Afganistan han aplicat aquest precepte separant-les dels seus companys amb una cortina que divideix cada classe.

Les fotografies fetes a la Universitat Ibn i Sina de Kabul mostren dones i homes separats per una tela i confirmen en qualsevol cas la promesa dels talibans de permetre que les dones continuïn estudiant, fins i tot a nivell universitari. La situació contrasta amb la vigent entre 1996 i el 2001, en l’anterior govern talibà, quan les dones tenien prohibit estudiar a qualsevol nivell i fins i tot treballar. El 2017, amb l’anterior govern prooccidental, Human Rights Watch denunciava que dos terços de les nenes no anaven a l’escola.

Un portaveu talibà, Suhail Sahín, va assegurar l’agost en declaracions a la cadena britànica Sky News que «milers» de centres educatius continuen funcionant. Poc després, el ministre interí d’educació, Abdul Baqi Haqqani, va assegurar que el moviment fonamentalista permetria l’assistència de dones a la universitat. No obstant, va indicar que sota cap precepte es faria en classes mixtes.

Drets de les dones

Les nenes i els nens també seran segregats a les escoles primàries i secundàries, cosa que ja era comú anteriorment a tot l’Afganistan. El retrocés en els drets de les dones i les nenes és una de les principals preocupacions des que els talibans van tornar al poder el 15 d’agost, després de 20 anys d’haver sigut ocupats pels Estats Units.

Aquest dilluns, el principal portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, ha assegurat en roda de premsa que «les dones són una part important de la nostra societat» i ha insistit que es respectaran els drets de les dones conforme a la xaria o llei islàmica.

Notícies relacionades

La xaria no imposa expressament la segregació de les dones dels homes que no siguin familiars pròxims, però sí que és un costum de la conservadora comunitat paixtu, ètnia majoritària a l’Afganistan, que separa homes de dones quan les últimes arriben a la pubertat.

Aquest mateix dilluns les dones afganeses han sortit una vegada més als carrers, aquesta vegada a Mazar-e Sharif, a la província de Balkh, per exigir als talibans protecció per als drets humans fonamentals de les dones. Les fotografies difoses mostren dones amb pancartes. Fonts locals asseguren que demanaven que se’ls permetés seguir amb la seva educació i que se les tingui en compte en un futur govern talibà.