Ultradreta al poder

La ultradreta es prepara per exhibir la seva força al Brasil

  • L’extrema dreta prepara dues manifestacions de clara motivació colpista per a aquest dimarts, Dia de la Independència,

  • El president, investigat per llançar notícies falses contra el sistema electoral, ha advertit que el «poble» donarà un «ultimàtum» al Congrés i al Tribunal Suprem

La ultradreta es prepara per exhibir la seva força al Brasil
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El perill institucional es divisa a l’horitzó al Brasil. La festa nacional es convertirà aquest dimarts en l’ofensiva més gran de la ultradreta per garantir tant sí com no la continuïtat al poder de Jair Bolsonaro. «El 2021, més que mai, el Dia de la Independència està envoltat d’incerteses sobre el futur», va assenyalar Ana Cristina Rosa, columnista del diari paulista Folha. La popularitat del capità retirat ha caigut de manera sensible en un moment en què es redobla el seu enfrontament amb el Tribunal Suprem Federal (STF), creixen les possibilitats d’un judici polític per la seva responsabilitat en la gestió de la pandèmia de la Covid-19 que ha deixat més de 584.000 morts i, a més, augmenten les probabilitats que el demonitzat Luiz Inacio Lula da Silva torni a la presidència del país el 2023.

En aquest context, el bolsonarisme ha decidit mobilitzar tota la seva força a Brasília i São Paulo, on també tindrà lloc una protesta contra el Govern. «No acceptem que algú a Brasília vulgui imposar la seva voluntat», va dir Bolsonaro amb referència al Suprem i al Congrés. El president va assegurar al seu torn que, amb les manifestacions, «el poble» donarà «un ultimàtum als qui desafien la Constitució». La ultradreta ha creat milers de comptes falsos a Twitter convocant els seus seguidors a sortir en defensa de «Mite», com anomenen el cap d’Estat.

Bolsonaro, sota investigació

Setmanes enrere, el mandatari va tenir una sonora derrota a la Cambra de Diputats. El projecte que buscava erradicar el vot electrònic, vigent des de 1996, no va comptar amb prou avals per ser debatut. Bolsonaro ha fet una encesa defensa en favor del retorn de la papereta i fins i tot ha arribat a amenaçar amb la suspensió de les eleccions de l’octubre del 2022. El Suprem ha obert una investigació contra el president per haver llançat una campanya de desinformació contra el sistema electoral brasiler.

La situació del Brasil dista de ser plàcida. Com ha recordat Fernando Gabeira, columnista del diari carioca O Globo, el coronavirus continua assetjant, l’economia s’ha estancat i, al seu torn, el país enfronta una crisi energètica d’amplitud com a conseqüència de la sequera i la desforestació: «En aquestes circumstàncies, el president lidera les manifestacions pel vot imprès o per una dubtosa concepció de la llibertat. Això és tan lluny de la realitat com instar la gent a comprar rifles i titllar d’idiotes els qui es preocupen pel menjar cada vegada més car».

El dia després

Notícies relacionades

El senador Randolfe Rodrigues, segona autoritat de la comissió parlamentària que investiga les negligències del Govern comeses durant la pandèmia, va descartar la possibilitat d’un cop d’Estat. «¿Què faran? ¿Deposar els onze ministres del Suprem? ¿Tancar el Congrés? Sincerament, no ho crec».

No obstant, expresidents de la regió i líders mundials van advertir que «Bolsonaro i els seus aliats, entre els qui es troben grups de supremacistes blancs, la policia militar i funcionaris públics», han preparat un «acte d’intimidació» de riscos evidents.