Escàndol polític

El diputat xilè que es va inventar un càncer fals

  • Un polític membre de l’Assemblea Constituent provoca un gran escàndol a Xile al reconèixer que va mentir sobre la leucèmia que patia

El diputat xilè que es va inventar un càncer fals

Martin Bernetti / Afp

3
Es llegeix en minuts

Rodrigo Rojas Vade es va donar a conèixer a Xile després de participar en les protestes de l’octubre del 2018, a què acudia amb cartells que criticaven el sistema sanitari públic. A les seves pancartes assenyalava que estava endeutat per com de car era al país llatinoamericà el tractament contra el càncer que patia. D’aquí va saltar a la política nacional com a membre de la Convenció Constituent de Xile. No obstant, en una entrevista per a la publicació dominical de ‘La Tercera’, l’ara polític ha reconegut que és tot una farsa, que no té càncer.

A les seves xarxes socials, Rojas mostrava com era tractat de la malaltia, amb què suposadament feia més de vuit anys que convivia. Pelado Vade, com se’l coneix a Xile, havia enganyat la seva família, amics i votants sobre el seu diagnòstic, assegurant que tenia una leucèmia limfocitària aguda mixta –un perillós càncer que afecta la sang i la medul·la òssia–. Si bé no ha especificat quina malaltia té realment, Rojas ha demanat perdó als seus votants, a la seva família i a tots els qui l’han recolzat aquests anys. «No he tingut el valor per enfrontar la meva realitat fins al dia d’avui», ha revelat.

Per aconseguir vots

«No tinc càncer», ha admès en un comunicat als seus votants. «Tinc un diagnòstic que encara em costa molta reconèixer que el vaig ocultar per no enfrontar-me a l’estigma social, per no fer mal a la meva família», ha dit el membre de la Llista del Poble visiblement afectat. Al comunicat, emès poc abans que el diari xilè publiqués el reportatge sobre la seva mentida, el polític també renunciava al seu lloc com a vicepresident de mesa a la Convenció. «Avui vull ser honest, transparent i fer-me càrrec de les conseqüències», ha remarcat.

S’havia convertit en un símbol de la lluita contra el càncer al país, una inspiració per a molts altres malalts. A la campanya electoral va utilitzar el càncer com a motiu de protesta, cosa que el va fer participar en actes amb diferents malalts de càncer, amb qui tenia una forta amistat. «Molts ciutadans van creure en ell i en el seu testimoni, i li van dipositar la confiança a través dels seus vots», ha lamentat l’Observatori del Càncer de Xile després de destacar que aquesta malaltia és una de les que més morts causa al país. «Si bé el diagnòstic no és el mateix, el sentir sí que és el mateix», s’ha excusat Rojas a ‘La Tercera’.

Onada de crítiques

Notícies relacionades

El seu anunci ha provocat una onada d’indignació a Xile. «Mentir, estafar i jugar amb una malaltia tan trista per a moltes famílies és vil i infame», han assenyalat a les xarxes. «Jugar amb la fe pública és una cosa delicada, reprotxable i greu», ha dit també un dels constituents. Sens dubte, les crítiques més grans han arribat per part de l’oficialisme xilèa, que afirmen que «sense aquesta gran mentida no seria constituent».

Rojas havia arribat a la Constituent amb la Llista del Poble, una agrupació de candidats independents nascuts després de l’esclat social contra la política tradicional xilena. Tot i que encara no ha dimitit com a constituent, la Convecció n’ha acceptat la renúncia com a vicepresident i ha assenyalat que col·laborarà amb les investigacions que es produeixin al respecte. «Mantenim el nostre compromís il·limitat amb la transparència i la probitat a l’exercici dels nostres càrrecs, per la qual cosa iniciarem els procediments interns corresponents», ha explicat l’òrgan constitucional en una carta.

Temes:

Xile Càncer