Caiguda de l’Afganistan

S’agreuja la resistència antitalibana a la vall del Panjshir

  • Aquesta regió és l’única de tot l’Afganistan que no està sota control dels insurgents

  • Els combats s’han multiplicat a la zona en les últimes hores, però els talibans no han aconseguit penetrar-hi

S’agreuja la resistència antitalibana a la vall del Panjshir

AHMAD SAHEL ARMAN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els soldats de l’Exèrcit soviètic ho van intentar a la dècada dels 80 i no ho van aconseguir. Ho van tornar a provar després, a la dècada dels 90, els talibans, però el resultat va ser el mateix. Mai van aconseguir conquistar la vall del Panjshir, una regió al nord de Kabul que es resisteix per definició.

Ara, el 2021, els talibans tornen a la càrrega amb l’esperança d’obtenir un resultat diferent, tot i que de moment la història es continua repetint: en l’actualitat, el Panjshir és l’única regió de tot l’Afganistan que no està sota la capa i control dels insurgents. «¡Déu és gran! Tornarem la llum a l’Afganistan. Als 90, els seus pares [els pares dels talibans] van intentar entrar a la nostra vall i van morir en el camí. Ara, els seus fills tenen el mateix somni, però que sàpiguen que continuaran morint, morint, morint...», diu el compte de Twitter del govern de la regió, defensada ara per uns quants milers de milicians de la província i centenars d’antics soldats regulars afganesos que es van refugiar allà després de l’avenç talibà. La majoria de membres de l’anterior Exèrcit afganès, no obstant, han acabat a l’exili o s’han rendit.

Al Panjshir també es troba Amrullah Saleh, l’anterior vicepresident afganès, que lidera aquest moviment de resistència i s’autoproclama president legítim del país. Segons l’antiga constitució afganesa, el poder executiu passa al vicepresident quan el cap de l’Estat mor o dimiteix. Ashraf Ghani, l’anterior president, va escapar el 14 d’agost al Tadjikistan quan els talibans estaven a punt de prendre Kabul. Ara Ghani està refugiat als Emirats Àrabs Units.

Però la resistència del Panjshir no la dirigeix Saleh, sinó Ahmad Massoud, el fill d’Ahmad Shah Massoud, un combatent històric, senyor de la guerra i líder polític que es va fer famós a l’Afganistan, precisament, per haver aturat els peus als soviètics i als talibans. Massoud, anomenat el Lleó del Panjshir, va morir el 9 de setembre del 2001, dos dies abans de l’11-S, en un atemptat suïcida d’Al-Qaida. Al seu funeral van acudir centenars de milers de persones.

Ofensiva amb tot

Ofensiva amb totDurant les dues primeres setmanes de domini talibà del país, els insurgents van intentar negociar amb Massoud fill perquè entregués la província per la via diplomàtica. Però les converses van fallar. En les últimes hores, les escaramusses a la frontera de la regió s’han agreujat i els milicians talibans estan portant efectius a la zona –a 100 quilòmetres al nord de Kabul– per conquistar-la per la força.

La matinada de dimecres a dijous, els insurgents van llançar una ofensiva amb tot contra el Panjshir, però no només no van aconseguir penetrar-hi, sinó que, segons l’Administració local, van ser repel·lits i els talibans van perdre part de territori.

Notícies relacionades

«Aquesta nit, Charikar, la capital de la província de Parwan, ha sigut capturada, a més de l’estratègic districte de Salang, que també ha sigut pres de les mans dels talibans», ha dit aquest divendres al matí el Govern del Panjshir.

Aquest dissabte s’espera que els insurgents anunciïn la composició del seu nou Govern a Kabul. Està previst que estigui liderat pel seu líder suprem, Habitullah Ajunzada, i que el cap de l’Executiu sigui Abdul Ghani Baradar, dirigent de la branca política dels talibans, cofundador del grup insurgent i el negociador principal amb els Estats Units. No obstant, uns quants quilòmetres més al nord, on els talibans encara no han pogut imposar-se, la guerra continua.