Després de la Covid

Els EUA es preparen per a una nova pandèmia com si fos un viatge a la Lluna

  • El pla proposa abundants inversions en avenços mèdics i tecnològics perquè als EUA no l’agafin per sorpresa atacs amb armes biològiques, accidents en laboratoris o una nova pandèmia

Els EUA es preparen per a una nova pandèmia com si fos un viatge a la Lluna
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Casa Blanca ha anunciat aquest divendres un ambiciós pla valorat en 65.300 milions de dòlars, l’objectiu del qual és preparar els Estats Units per a una nova pandèmia amb la mateixa dedicació amb què el programa Apollo de la NASA va enviar un home a la Lluna.

El pla proposa abundants inversions en avenços mèdics i tecnològics perquè als EUA no l’agafin per sorpresa atacs amb armes biològiques, accidents en laboratoris o una nova pandèmia, que podria ocórrer en la pròxima dècada i ser pitjor que l’actual, segons la Casa Blanca.

«Creiem fermament que aquesta missió té una gran importància i ha de gestionar-se amb la mateixa serietat, compromís i responsabilitat que va tenir el programa Apollo del president John F. Kennedy», va dir a la premsa el metge Eric Lander, director de l’Oficina de Política de Ciència i Tecnologia del Govern. Lander també va comparar el nou pla amb el Projecte Genoma Humà, que ell mateix va liderar i que entre 1990 i 2003 va aconseguir el mapatge de tots els gens humans.

Cinc pilars

El projecte està basat en cinc pilars. El primer és transformar «les defenses mèdiques» del país perquè hi hagi una vacuna autoritzada contra qualsevol nou virus només 100 dies després que sigui detectat.

A més, la Casa Blanca vol invertir en el desenvolupament de proves diagnòstiques i tractaments contra una àmplia gamma de patògens. El segon pilar és crear mecanismes dins d’hospitals i altres centres per detectar virus que puguin provocar una pandèmia i avisar ràpidament el món.

En tercer lloc, la Casa Blanca proposa modernitzar el sistema de salut nord-americana i remeiar les fallades que han quedat al descobert durant la pandèmia de la Covid-19, especialment la falta de personal mèdic en algunes regions i les desigualtats socials i racials. Al respecte, també planteja la creació de sistemes internacionals que permetin coordinar la investigació de nous patògens i la distribució de vacunes.

El quart punt clau del pla és augmentar la capacitat dels EUA per produir mascaretes i altres equips de protecció personal, així com millorar la construcció d’edificis per permetre la ventilació i aprovar noves regulacions que puguin impedir accidents en laboratoris.

Finalment, perquè tots els objectius es materialitzin, la Casa Blanca vol crear un «control de missió sòlid i unificat» que coordini les activitats de diferents agències del Govern.

Programa Apollo

Segons Lander, aquest control central demostrarà que el pla contra pandèmies és tan important com el programa Apollo, que va anunciar el 1961 Kennedy per enviar un home a la Lluna, cosa que va ocórrer el 1969.

Notícies relacionades

El projecte tindrà un cost de 65.300 milions de dòlars durant 10 anys i el Govern ja ha demanat al Congrés que aprovi 15.000 milions aquest any.

La pandèmia de la Covid-19 ha segat la vida de 4,5 milions de persones a tot el món, mentre que als EUA s’han registrat 643.000 morts, d’acord amb el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins.