Dures restriccions

Tensió militar a l’Índia per la mort d’un líder independentista del Caixmir

  • Les autoritats índies despleguen tropes i bloquegen la connexió a internet a la capital de la regió musulmana

  • La mort del dirigent separatista Syed Ali Shah Geelani, sota custòdia i als 92 anys, podria activar protestes

jsauri35686574 indi01 akhnoor  india   26 09 2016   miembros de la segurida160929171931

jsauri35686574 indi01 akhnoor india 26 09 2016 miembros de la segurida160929171931

2
Es llegeix en minuts

L’Índia ha desplegat tropes i ha suspès els serveis d’internet a la ciutat de Srinagar, capital d’estiu del Caixmir indi, després de la mort del líder separatista Syed Ali Shah Geelani, segons ha informat la policia.

L’inspector general de la policia índia a la zona del Caixmir, Vijay Kumar, ha confirmat la imposició de restriccions a la ciutat, entre les quals la paralització dels serveis d’internet, segons recull l’agència de notícies ANI.

Les mesures s’han pres amb l’objectiu d’evitar marxes cap a l’àrea d’Hyderpora per rendir homenatge al líder separatista, que ha mort dimecres a la nit a la seva vivenda, on es trobava sota arrest domiciliari des de feia 11 anys i feia temps que estava malalt, segons la seva família. No obstant, únicament els familiars més pròxims i veïns han pogut assistir al funeral atesa l’alta presència policial, segons informacions del diari ‘The Hindustan Times’.

Qui va ser el rostre del separatisme al Caixmir durant tres dècades ha sigut enterrat a prop de la seva vivenda a Srinagar sobre les 4.30 del matí. Els mitjans de comunicació tampoc han tingut accés a la zona. Geelani va dimitir fa un any com a part del principal grup separatista, Conferència de Tots els Partits Hurriyat (APHC), en què havia encapçalat el rebuig de l’autoritat de Nova Delhi.

«Desafiar les restriccions»

Segons recull el portal de notícies KMS News, hores abans el mateix APHC va fer una crida a la població a «desafiar les restriccions» i a participar de forma «massiva» en una processó des de la vivenda del líder fins al lloc del seu enterrament.

Les forces índies desplegades a la ciutat han acudit amb equips antiavalots per respondre a una possible concentració massiva i han bloquejat l’accés a través de nombrosos carrers.

Regió calenta

El Govern indi va suspendre el 2019 l’autonomia del Caixmir, on operen grups separatistes que advoquen per la independència de la regió o la seva unió amb el Pakistan. Nova Delhi acusa Islamabad de patrocinar aquestes milícies, però els pakistanesos neguen tota implicació.

Notícies relacionades

El Pakistan i l’Índia es disputen la regió del Caixmir des de 1947 i s’han enfrontat per aquesta en dues de les tres guerres que han mantingut des de la seva independència del Regne Unit. El 1999 hi va haver un breu però intens enfrontament militar entre les dues potències nuclears i des del 2003 s’hi manté una fràgil treva.

Després de conèixer la mort de Geelani, el primer ministre pakistanès, Imran Khan, ha manifestat que se sent «profundament trist» i ha destacat la «lluita» del líder separatista per «el seu poble i el dret a la lliure determinació durant tota la seva vida». «Va ser capturat i torturat per l’Estat indi ocupant, però es va mantenir ferm», ha continuat en un missatge publicat al seu perfil de Twitter, per afegir que el país celebrarà un dia de dol amb les banderes a mig pal.

Temes:

Índia