Incident espacial

Els EUA investiguen el vol de Branson i els seus turistes a l’espai

  • Les autoritats aeronàutiques qüestionen la desviació de la seva trajectòria prevista que va amagar Virgin Galactic

Els EUA investiguen el vol de Branson i els seus turistes a l’espai

AFP / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts

El somriure amb què Richard Branson va tornar del seu primer vol espacial a bord de l’‘Spaceship Two’ de Virgin Galactic, el juliol passat, no només era per haver guanyat l’amo d’Amazon, Jeff Bezos, en la seva particular carrera espacial. Branson i els seus convidats. Pel que sembla, van estar a punt de no explicar-ho, segons s’ha revelat després que les autoritats nord-americanes hagin anunciat una investigació sobre la companyia per un incident en aquest vol.

L’Administració Federal d’Aviació dels Estats Units va indicar aquest dijous que investiga per què l’aparell que va transportar el fundador de la companyia, Richard Branson, l’11 de juliol, es va desviar de la seva trajectòria planificada.

«Virgin Galactic no podrà tornar a fer volar l’‘SpaceShipTwo’ fins que l’FAA aprovi l’informe final d’investigació sobre el contratemps o determini que el problema no afecta la seguretat pública», va informar l’agència federal.

Segons va revelar la revista ‘The New Yorker’, les alertes de seguretat es van encendre a la cabina de la nau de Virgin Galactic que va transportar el multimilionari Richard Branson a l’espai al juliol. No obstant, Virgin Galactic va assegurar en aquell moment que el vol s’havia desenvolupat segons el que estava planificat quan la nau s’havia desviat de la seva trajectòria i per tant de l’espai aeri dedicat a la missió.

«Durant el vol de l’11 de juliol del 2021, l’aeronau de Virgin Galactic ‘SpaceShipTwo’ es va desviar de la seva autorització de control de trànsit aeri mentre tornava a Spaceport America», la base espacial utilitzada per la companyia al desert de l’estat de Nou Mèxic, va assenyalar l’FAA.

La investigació sobre aquesta irregularitat està «en curs», va assegurar l’agència.

Flotant fins aterrar

El problema en la trajectòria va amenaçar de comprometre la fase de retorn a la Terra, quan la nau espacial ‘VSS Unity’, en què a més dels dos pilots, viatjaven Branson i tres passatgers més, va acabar flotant fins aterrar en una pista de Nou Mèxic.

Una llum vermella encesa indica un problema greu que podria haver tingut un desenllaç fatal, va explicar la publicació.

L’aeronau havia superat els 80 km d’altitud, el punt establert als Estats Units per a la frontera espacial, permetent que els passatgers s’aixequessin del seu seient i flotessin durant uns minuts en ingravidesa. Citant fonts anònimes de l’empresa fundada per Branson, la revista va especificar que la forma més segura de reaccionar davant aquestes alertes hagués sigut interrompent la missió.

Notícies relacionades

Una fallada hauria perjudicant enormement la imatge de Virgin Galactic, que havia convidat tota la premsa i molts espectadors de prestigi –entre els quals el magnat Elon Musk, amo de la fabricant automotriu Tesla i l’aeroespacial SpaceX– a aquest esdeveniment retransmès en directe.

Branson, de 70 anys, va superar durant alguns dies el fundador del gegant Amazon, Jeff Bezos, i la seva companyia Blue Origin en una carrera espacial entre multimilionaris.

Temes:

Espai