Cap de la Yakuza

Condemnat a mort un mafiós per apunyalar una infermera després d’un allargament de penis matusser

  • La sentència també el responsabilitza de l’assassinat del president d’una cooperativa de pescadors que influïa en els projectes portuaris, del tret a la cama a un policia que investigava l’organització i de l’apunyalament d’un dentista a la cama i estómac en un garatge

Captura del informativo ANN News sobre la detención de Satoru Nomura

Captura del informativo ANN News sobre la detención de Satoru Nomura / ANN News

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un allargament de penis quan voreges la setantena és un emocionant cant a la vida. Que et condemnin a mort per l’apunyalament de la infermera, perquè va sortir malament obliga a reajustar les expectatives. Li ha passat a Satoru Nomura, cap de la Yakuza o màfia japonesa. La sentència és històrica per raons alienes a aquesta cirurgia. 

Els subalterns han carregat sempre amb les condemnes pels crims, perquè acreditar l’ordre és impossible en un món de codis propis i subtileses. Eren recompensats per l’organització a la sortida de la presó amb diners i ascensos pel silenci que blindaven als capos. L’ús de proves circumstancials per vincular-los a tots dos en l’última resolució obre una altra via per subjugar les organitzacions criminals que es van fer fortes al Japó caòtic de la postguerra. 

I així s’han atorgat a Nomura algunes de les barbàries dels seus esbirros. La més mediàtica afecta la infermera que havia participat el 2012 en aquella operació d’allargament de penis i eliminació de borrissol. No han transcendit detalls sobre el resultat, però no hi ha dubtes sobre la insatisfacció del client. La infermera va desdenyar els seus laments sobre el dolor aclarint-lo que no devia ser «més gran que quan et fan un d’aquests tatuatges de la Yakuza». Va rebre diverses ganivetades mesos després quan caminava pel carrer al cap, coll i pit, tot i que van salvar-li la vida. Dos dies més tard, en una rutinària visita a la clínica, Nomura va al·ludir amb distància l’episodi. «Si una persona causa un mal, hi ha certes reaccions inevitables». 

La sentència també el responsabilitza de l’assassinat del president d’una cooperativa de pescadors que influïa en els projectes portuaris, del tret a la cama a un policia que investigava l’organització i de l’apunyalament d’un dentista a la cama i estómac en un garatge. Aquesta no hi va intervenir cap nyap mèdic; era familiar d’aquell líder pesquer. «Vaig demanar una sentència justa i aquesta no ho és. Et penediràs per això durant la resta de la teva vida», va cridar després d’escoltar la resolució Nomura al jutge, que ja compta amb protecció policial. El seu número dos, Fumio Tanoue, va rebre la condemna perpètua del mateix tribunal de Fukuoka. El procés ha requerit més d’un lustre i 91 testimonis. 

Resposta violenta

No és una casualitat que la sentència arribés setmanes després dels Jocs Olímpics. El Japó volia evitar una resposta sagnant que els arruïnés i l’organització Kudo Kai, la més violenta del Japó, no escasseja en mitjans. Ha utilitzat granades i llançamíssils contra els rivals i ha tallat contacte amb els comerciants reticents a pagar per la seva protecció, per fer la llista curta. La por dels excessos mafiosos va aconsellar que les autoritats sol·licitessin a Yamaguchi-gumi, el grup més gran del país, una treva olímpica en la guerra de bandes que s’allarga durant sis anys. Van acceptar. 

Notícies relacionades

El variat menú delinqüencial de la Yakuza inclou el joc, la prostitució, les drogues, els préstecs usurers o els impostos per protecció. També gestiona negocis legals en sectors com l’entreteniment, la banca, la tecnologia i el mercat immobiliari. És el grup criminal més ric del món, molt lluny de la Camorra italiana o els càrtels colombians. Es mouen en una zona grisenca: no són il·legals, compten amb seus oficials i revistes que glossen les seves gestes i freqüenten les primeres files en els tornejos de sumo.  

Però els seus dies de glòria han quedat enrere. Una llei de 1992 prohibeix als mafiosos prestar a ciutadans, cobrar-los per protecció o amenaçar els propietaris perquè venguin els immobles. Als esforços per escanyar les seves vies de finançament, s’hi sumen les campanyes policials i el tedi social. La Yakuza ha perdut milers de membres en els últims anys. Al judici a Nomura, a més, va quedar acreditada la violació dels seus ferris i romàntics codis interns: la Constitució Kudo Kai prohibeix fer mal a civils. 

Temes:

Xina