Els talibans demanen recolzament internacional per reconstruir l’economia afganesa

Els talibans demanen recolzament internacional per reconstruir l’economia afganesa

Afp

1
Es llegeix en minuts

El portaveu va remarcar que un dels principals objectius després de la «victòria» és la reconstrucció del país, i per a això va emfatitzar que s’ha de mantenir la confiança de la comunitat internacional i que qualsevol ajuda que es brindi a l’Afganistan haurà «de dirigir-se pels canals adequats» per garantir-ne el bon ús.

«Això és una necessitat. Hem de mantenir la confiança de la comunitat internacional per poder atraure inversions estrangeres a l’Afganistan. Hem de posar a disposició de tots els inversors que estiguin disposats a venir i invertir al nostre país un ambient sa, estable i segur», va insistir Mujahid.

Després de l’obtenció de la «independència política» és necessària ara una «independència econòmica», i per a això serà fonamental, va dir, la «unitat nacional» perquè es reactivi l’economia, amb el recolzament també de tots els professionals qualificats del país.

«Nosaltres, el poble afganès, som com un cos humà, i tots els afganesos som part d’aquest cos [...] Totes les parts, faccions i tribus afganeses estaran representades al Govern. Desitgem continuar veient el nostre país lliure i independent», va remarcar.

Les declaracions del portaveu talibà es produeixen en un moment de gran incertesa a l’Afganistan, després que la seva arribada al poder i la retirada de les tropes estrangeres del país hagin suposat el tall de gran part dels fons internacionals, a l’espera que el nou règim es guanyi el recolzament de la comunitat global.

Notícies relacionades

Per a això hauran de garantir el respecte als drets humans, en especial els de les dones i les minories; evitar represàlies; recolzar la sortida del país de tot afganès o estranger que compti amb els documents necessaris, o evitar que el territori afganès es converteixi de nou en un santuari de grups terroristes.

Fins i tot els Estats Units no van descartar aquest dimarts concedir ajuda a llarg termini als talibans, tot i que de moment continuaran proporcionant assistència humanitària als afganesos a través d’institucions internacionals i ONG.