Nova crisi política

El ministre de Treball del Perú posa el seu càrrec a disposició del president

  • L’oposició l’acusa de tenir vincles amb el grup terrorista Sendero Luminoso als anys 80

El ministro de Trabajo y Promoción del Empleo, Iber Maraví.

El ministro de Trabajo y Promoción del Empleo, Iber Maraví. / Cesar Fajardo

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Aquest dilluns Iber Mariví, ministre de Treball i Promoció de l’Ocupació del Perú, ha posat el seu càrrec a disposició del president Pedro Castillo després que l’oposició i part de la premsa l’assenyalés per uns suposats vincles amb el terrorisme. Mariví ha sigut sindicalista i se l’ha relacionat amb MOVADEF, el braç polític de Sendero Luminoso.

Aquesta decisió arriba després que el diari peruà El Comercio revelés diversos informes en què es relacionava Mariví amb uns atemptats de Sendero Luminoso que van tenir lloc entre 1980 i 1981. Així mateix, aquest mateix mitjà també ha tret a la llum un document policial del 2004 en què s’investiga Mariví per instigació al terrorisme.

Les crítiques de l’oposició no han trigat a arribar. La presidenta del Congrés, Maricarmen Alva, ha exigit a Twitter la renúncia o destitució immediata del ministre. «És insostenible la permanència del ministre Iber Maraví en el gabinet. Les noves revelacions de vincles amb el terrorisme exigeixen una decisió immediata», ha dit Alva. «El Govern ha de destituir el ministre de Treball si ell mateix no renuncia», ha insistit.

No renúncia

En una carta al president que ha publicat a les seves xarxes socials, el ministre afirma que ell condemna el terrorisme, «vingui d’on vingui», i ha qualificat aquestes acusacions de «falses i tendencioses». «No permetré que els irracionals cops de la ultradreta i alguns mitjans de comunicació desestabilitzin políticament el Govern del poble», ha dit Mariví.

Dins del mateix partit del Govern les opinions són diverses. Mentre alguns com el primer ministre, Guido Bellido, en demanen la dimissió, altres com el congressista Jaime Quito han demanat que es deixi treballar al Govern. «No és adequat ni convenient que es porti a extrems les coses», ha afirmat al Canal N. Ara per ara, Mariví continua ocupant el seu càrrec a espera de la decisió de Castillo. «La meva persona no ha presentat cap renúncia al càrrec», ha declarat a la premsa local.

Notícies relacionades

L’encara ministre de Treball també ha destacat que la seva tasca com a líder sindical era coneguda i que no té deutes pendents amb la justícia. «El meu comportament sempre va estar en el marc de les normes i sota el seu compliment i respecte», ha afirmat. No només això, també ha denunciat que això forma part d’una estratègia dels sectors contraris a l’administració de Castillo que «certs mitjans de comunicació i personatges públics» estan fent contra el seu «honor i en prejudici del Govern».

Una altra crisi més

Aquesta situació obre una crisi més en l’acabat d’estrenar Govern de Pedro Castillo. «També hem de parar aquesta situació perquè ens estem destituint tots els ministres», ha denunciat Jaime Quito. Les crítiques a l’Executiu van començar amb la designació de Bellido com a primer ministre després que aquest hagués sigut acusat d’apologia al terrorisme. Així mateix, fa només dues setmanes, el ministre d’Exteriors, Héctor Béjar, va renunciar al seu càrrec per no demanar perdó després d’acusar la Marina del país de finançar el terrorisme.

Temes:

Perú