Crisi humanitària a l’Afganistan

L’ONU no aconsegueix pactar una zona segura per evacuar afganesos després de la retirada

  • Rússia i la Xina impedeixen una resolució unànime del Consell de Seguretat

  • El text fa reclamacions als talibans però no conseqüències si incompleixen

L’ONU no aconsegueix pactar una zona segura per evacuar afganesos després de la retirada

REUTERS / US NAVY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La nova realitat de l’Afganistan sota control talibà s’ha fet ineludiblement visible aquest dilluns a les Nacions Unides. Menys de dues hores abans de la sortida definitiva de les tropes nord-americanes després de 20 anys al país, el Consell de Seguretat ha aprovat una resolució descafeïnada, i sense suport unànime per les abstencions de la Xina i Rússia, que fa reclamacions als talibans però no planteja potencials conseqüències si les incompleixen.

El text ni tan sols inclou l’establiment d’una zona segura a Kabul per garantir després d’aquest 31 d’agost l’evacuació dels afganesos que vulguin abandonar el país i continuar les operacions humanitàries, una proposta de què diumenge havia parlat el president francès, Emmanuel Macron, amb la qual cosa s’ha acabat demostrant l’excés de confiança que tires endavant.

La resolució, que s’havia estat negociant des de divendres i han presentat França, el Regne Unit, els Estats Units i Irlanda, recull una llista d’expectatives i demandes. S’apressa els talibans, per exemple, a complir les declaracions que van fer el 27 d’agost prometent que els afganesos podran viatjar a l’estranger i s’assegura que «s’espera que s’adhereixin a aquest i altres compromisos», com permetre «la sortida segura i ordenada de l’Afganistan d’afganesos i tots els ciutadans estrangers». El text també reclama que es permeti l’accés «total, segur i sense obstacles» a l’ONU i altres agències que presten ajuda humanitària.

Altres elements de la resolució són una petició que l’Afganistan «no es faci servir per amenaçar o atacar un altre país o donar refugi o entrenar terroristes o planificar o finançar actes terroristes». Així mateix, «reafirma la importància» de respectar els drets humans, incloent els de les dones, els nens i les minories, i anima que s’arribi a un acord polític negociat amb «representació completa, igualitària i significativa de dones».

 Rússia i la Xina

La negociació amb Rússia i la Xina per evitar que utilitzessin el seu poder de veto per frenar la resolució, així com les dificultats d’establir «zones segures» per elements conflictius com el desplegament de tropes», han acabat deixant un text «lleuger», segons l’ha definit Richard Gowan, un expert en l’ONU de l’International Crisis Group, en declaracions a AFP.

Notícies relacionades

Després de la votació, les declaracions en el Consell de Seguretat dels ambaixadors i representants davant l’ONU han deixat en evidència la bretxa que separa, a partir d’aquest moment, els principals actors de la comunitat internacional respecte de l’Afganistan talibà. Tant l’ambaixador rus com el representant de la Xina han explicat la seva abstenció qüestionant els seus impulsors per rebutjar algunes de les esmenes que havien proposat, incloent la d’assenyalar grups terroristes que no són Estat Islàmic. Vassili Nebenzia, el representant del Kremlin, també ha denunciat la «fuga de cervells» de l’Afganistan i tant ell com Geng Shuang, el número dos de la missió de Pequín davant l’ONU, han criticat la congelació de béns i actius financers de l’Afganistan després de l’arribada al poder dels talibans.

«El caos recent a l’Afganistan està directament relacionat amb la precipitada i desordenada retirada de tropes estrangeres», ha dit el representant xinès, mentre que l’ambaixador rus acusava també als països occidentals d’«intentar desviar la culpa per la fallada i el col·lapse de 20 anys de presència dels EUA i els seus aliats a la regió».