Vuit agències implicades

Els serveis secrets dels EUA admeten dos possibles orígens de la Covid-19

  • Accepten l’exposició natural a un animal infectat i la fuga del laboratori i descarten que sigui una arma biològica

  • Critiquen la falta de cooperació de la Xina i diuen que «es resisteix» a compartir informació

Els serveis secrets dels EUA admeten dos possibles orígens de la Covid-19

AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

3
Es llegeix en minuts

Una investigació portada a terme pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units no ha pogut determinar l’origen del SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19, i considera «plausibles» les hipòtesis de l’exposició natural a un animal infectat i la de la fuga d’un laboratori.

Un resum no classificat de l’informe, publicat aquest divendres després de la investigació ordenada pel president, Joe Biden, mostra que Intel·ligència està dividida entre les dues teories, però hi ha consens que les dues són «plausibles».

En concret, quatre agències de la comunitat d’Intel·ligència i el Consell Nacional d’Intel·ligència creuen que «probablement» el virus va saltar d’un animal a un humà. Una altra de les agències ha mostrat una «confiança moderada» que la primera infecció amb SARS-CoV-2 en un humà «probablement» va ser el resultat d’un incident en un laboratori que «probablement va involucrar experimentació, manipulació d’animals o mostreig per part de l’Institut de Wuhan», recull la cadena de televisió CNN. Tres agències més han assenyalat que no poden posicionar-se amb cap de les dues teories sense informació addicional.

Si bé l’informe no arriba a cap hipòtesi concloent, sí que ha rebutjat que la Covid-19 es desenvolupés com una arma biològica i especifica que és «poc probable» que la malaltia es dissenyés genèticament.

La investigació addueix que necessitaria més informació sobre els primers dies de la pandèmia per proporcionar «una explicació més definitiva de l’origen de la Covid-19» i, en aquest sentit, ha assenyalat que la comunitat científica internacional «no té» les mostres clíniques o una «comprensió completa de les dades epidemiològiques» dels primers casos de la malaltia. En aquest context, ha criticat la falta de voluntat de la Xina per cooperar i ha assenyalat que la seva «cooperació» és necessària per «arribar a una avaluació concloent» sobre l’origen del virus. «Pequín, no obstant, continua obstaculitzant la investigació global, es resisteix a compartir informació i culpa altres països, inclosos els Estats Units».

Teories de Trump

El ja expresident dels EUA Donald Trump va insistir durant mesos en què el virus es va originar en un laboratori a Wuhan, cosa que va provocar fortes tensions amb la Xina, qui a canvi va acusar Washington d’estar al darrere de la pandèmia.

El successor de Trump, Joe Biden, va decidir encarregar a les agències d’intel·ligència un informe sobre els orígens del virus al maig, després que es descobrís que diversos investigadors de l’Institut de Virologia de Wuhan van emmalaltir el novembre del 2019 i van haver de ser hospitalitzats.

Biden va rebre l’informe complet a principis d’aquesta setmana. El document complet continua classificat i aquest divendres només se’n va publicar un resum.

Promesa de Biden

Biden ha garantit que els «esforços» de Washington per comprendre els orígens de la pandèmia «no s’aturaran». «Farem tot el possible per rastrejar les arrels d’aquesta pandèmia que ha causat tant dolor i mort a tot el món, perquè puguem prendre totes les precaucions necessàries per evitar que torni a ocórrer», ha afegit en un comunicat emès després de la publicació de l’informe.

Notícies relacionades

En el text, el president dels Estats Units ha arremès contra la Xina, assenyalant que, «des del principi», el seu Govern «ha treballat per evitar que els investigadors internacionals i els membres de la comunitat de salut pública mundial» accedeixin a la informació «crítica» sobre els orígens de la pandèmia. Així, ha lamentat que la Xina «continua rebutjant les crides a la transparència i retenint informació, fins i tot quan el nombre de víctimes continua augmentant». «El món mereix respostes i no descansaré fins que les obtinguem», ha continuat, abans de remarcar que la informació és necessària «per prevenir noves pandèmies».

«Continuarem pressionant la Xina perquè s’adhereixi a les normes i estàndards científics, inclòs l’intercanvi d’informació i dades dels primers dies de la pandèmia», ha incidit.