El polvorí de l’Afganistan

El Regne Unit va abandonar dades d’afganesos en la seva fugida de Kabul

  • Am la sortida precipitada de l’ambaixada, personal del Ministre d’Exteriors va oblidar destruir documents comprometedors, segons destapa ‘The Times’

Las Fuerzas Armadas británicas formalizando la evacuación en el aeropuerto de Kabul

Las Fuerzas Armadas británicas formalizando la evacuación en el aeropuerto de Kabul / HANDOUT (via REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El personal del Foreign Office (Ministeri britànic d’Exteriors) a Kabul es va deixar a les instal·lacions de l’ambaixada britànica a l’Afganistan documents comprometedors amb dades personals de col·laboradors afganesos i currículums de ciutadans del país que sol·licitaven ocupació en la legació, presa pels talibans, segons informa el diari ‘The Times’.

Aquests documents confidencials que identificaven set afganesos van ser trobats per un periodista de l’esmentat diari dimarts passat mentre militants del règim talibà patrullaven els voltants de l’edifici.

Segons va indicar el diari en una exclusiva, trucades fetes als números de telèfon que hi havia inclosos en aquests papers van revelar que alguns empleats afganesos i els seus familiars continuaven atrapats al costat equivocat del perímetre de les parets de l’aeroport de Kabul, dies després que es trobessin les seves dades personals, descuidades pels treballadors britànics per les presses per sortir de la legació el passat dia 15.

Protocols de seguretat incomplerts

El diari assenyala que, agafats per sorpresa per la captura de Kabul en mans del règim talibà, els britànics que treballen per a l’ambaixada no van complir amb els protocols que contemplen la destrucció de tota informació comprometedora del seu personal local afganès. Entre aquests documents figuren el nom i adreça d’un membre destacat del personal de l’ambaixada a Kabul, altres treballadors i les seves dades personals de contacte i els currículums i direccions d’aspirants a llocs de treball com a intèrprets.

‘hThe Times’ va efectuar trucades a alguns d’aquests números telefònics inclosos als documents abandonats i van veure que algunes persones que i figuraven ja havien sigut evacuades al Regne Unit en els últims dies, però que d’altres que treballaven per a l’ambaixada s’havien quedat enrere. Entre elles hi havia tres empleats afganesos de la legació britànica i vuit familiars, entre els quals cinc nens, que estaven atrapats entre les persones que no aconseguien accedir al sector britànic instal·lat a l’aeroport de Kabul.

El diari apunta que, després de diversos intercanvis amb el personal de més alt nivell del Ministre d’Exteriors dins de l’aeroport de Hamid Karzai, es va poder coordinar el rescat d’aquestes persones. No obstant, encara no se sap la destinació d’almenys dos sol·licitants d’ocupació per a llocs d’intèrpret amb els britànics, les dades personals dels quals van quedar exposats en la legació del Regne Unit a Kabul.

Notícies relacionades

El Ministeri d’Exteriors britànic va indicar ahir a la nit que «durant la sortida de l’ambaixada britànica es va portar a terme tot l’esforç per destruir material sensible» i va agrair a ‘The Times’ que compartís la informació per ajudar-los «a posar fora de perill tres famílies».

El Regne Unit està ultimant ja les seves operacions d’evacuació a l’Afganistan i no trucarà a més persones a l’aeroport de Kabul per sortir del país, segons va confirmar aquest divendres el ministre britànic de Defensa, Ben Wallace.