Polvorí a l’Àsia central

L’Iran i Turquia, entre la por i la diplomàcia amb els talibans

  • Ankara i Teheran s’han mostrat partidaris de cooperar i reconèixer el nou règim dels insurgents a Kabul

  • Els dos països temen que l’arribada dels talibans pugui suscitar una nova onada migratòria a les seves fronteres

L’Iran i Turquia, entre la por i la diplomàcia amb els talibans

MINISTERIO DE DEFENSA TURCO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Quan existeixen poques certeses respecte a un esdeveniment, abunden tant les oportunitats com els riscos. La victòria militar dels talibans a l’Afganistan encara no ha desencadenat el caos al país centreasiàtic, però sí que ha deixat un enorme pòsit d’incertesa. Grans dubtes sobre la línia política que adoptaran en el poder, el suposat grau de moderació que prometen o les aliances que buscaran una vegada estiguin allotjats còmodament als palaus de Kabul.

I és aquí, exactament, on Turquia i l’Iran intenten obtenir rèdits. Tot i que això sí, tots dos ho fan amb por. L’arribada dels talibans al poder a l’Afganistan amenaça generar una nova onada migratòria cap a Europa i la ruta per arribar cap al vell continent passa, precisament, pels dos països.

En l’actualitat un i un altre passen per una greu crisi econòmica –la iraniana és molt més profunda a causa de les sancions nord-americanes– de la qual, de moment, no es veuen sortides. Una nova crisi migratòria posaria els governs de Recep Tayyip Erdogan i Ebrahim Raisi, el nou president de l’Iran, en dificultats serioses.

El país persa ja acull més de tres milions d’afganesos; Turquia, diversos centenars de milers, però al país anatoli ja viuen 3,6 milions de sirians i prop de mig milió d’iraquians. Ni iranians ni turcs volen més refugiats. 

Però els turcs, amb experiència en aquests combats, disposen d’una formula que ja ha funcionat anteriorment: «El paper que va jugar Turquia a l’hora de prevenir l’arribada a Europa de refugiats sirians li ha permès extreure concessions de Brussel·les. I ara Erdogan espera poder fer una cosa similar respecte als refugiats afganesos», afirma Aykan Erdemir, antic parlamentari turc i analista de la Fundació per a la Defensa de les Democràcies.

«No obstant, amb la crisi econòmica, el sentiment contra els refugiats ha crescut entre els turcs, incloent atacs violents contra els immigrants, i tot això ha perjudicat la popularitat del Govern d’Erdogan. Això posarà límits a la possibilitat que Erdogan tregui profit dels seus acords amb la UE i els EUA, tot i que continua utilitzant els refugiats com a eina de regateig amb Occident», diu Erdemir.

«Benvinguda la moderació»

«Benvinguda la moderació»De moment l’onada de refugiats no ha arribat, si és que ho fa algun dia. Tant Teheran com Ankara ara busquen acomodar-se a un Govern, el dels talibans, amb què abans ja havien mantingut relacions tèbies. Cada país, això sí, parteix de posicions diferents.

«Ja havíem dit anteriorment que podem acceptar els líders talibans, i avui mantenim aquesta postura», va afirmar aquesta setmana el president turc, mentre saludava els missatges de «moderació» que han emès els insurgents. «Donem la benvinguda a la pau del poble afganès, al benestar dels nostres compatriotes que viuen allà i a la protecció dels interessos del nostre país», va dir Erdogan amb referència a l’acord per protegir l’aeroport de Kabul.

Notícies relacionades

Durant la retirada nord-americana, els EUA i Turquia van acordar que, una vegada haguessin marxat les tropes nord-americanes, serien soldats turcs els que defensessin i controlessin l’aeròdrom. Amb l’arribada dels talibans, aquest pla ha quedat tocat, tot i que els turcs esperen que no s’hagi enfonsat del tot. «Han aparegut noves condicions i hem d’esperar que acabin les negociacions [per formar govern a l’Afganistan]. Només llavors podrem començar a parlar sobre el control de l’aeroport. Ara és massa aviat», va dir Mevlüt Çavusoglu, ministre d’Exteriors turc.

A Teheran, la retirada nord-americana ha sigut rebuda amb més alegria que a Ankara. Fa anys que l’Iran ajuda de forma velada i allotja líders talibans i, per a ells, la retirada nord-americana de la regió és una notícia excel·lent. «La derrota militar dels EUA i la seva retirada són una oportunitat per restaurar la vida, la seguretat i la pau a l’Afganistan. Ara, que es retirin també dels altres països», va dir el president iranià, Ebrahim Raisi.