Fenomen meteorològic

‘Grace’ es transforma en huracà i avança cap a la costa de Mèxic

El fenomen va començar en forma d’una tempesta tropical que va arrasar Haití pocs dies després d’haver patit un fort terratrèmol que va causar la mort a 1.941 persones

‘Grace’ es transforma en huracà i avança cap a la costa de Mèxic

ESTAILOVE ST-VAL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tempesta tropical ‘Grace’ s’ha convertit en huracà aquest dimecres mentre avança pel Carib cap a les costes de Mèxic, on centres de vacances com Cancún, la Rivera Maya i Tulum es preparen per a l’arribada del fenomen demà dijous. Des de començament d’any només s’havia format a la conca atlàntica un altre huracà, ‘Elsa’, a principis de juliol.

Segons el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units, a les 5 de la tarda hora peninsular espanyola, ‘Grace’ registrava vents sostinguts de 120 km/h i es trobava a 105 quilòmetres de les illes Caiman i a 560 quilòmetres del balneari de Tulum. «S’espera que ‘Grace’ toqui terra a la península de Yucatán dijous al matí i es mogui sobre el sud-oest del golf de Mèxic divendres aviat», va detallar el NHC. L’organisme preveu que l’huracà s’enforteixi encara més abans que el seu centre arribi a l’est mexicà.

L’estat mexicà de Quintana Roo, amb una àmplia costa sobre el Carib i que allotja les destinacions turístiques més grans del país, es preparava per rebre el fenomen, que s’espera que toqui terra per les costes de Tulum, on hi ha un enclavament arqueològic maia. El Govern estatal protegirà la població ubicada en almenys cinc comunitats costaneres, de manera que el sistema estatal de Protecció Civil ja ha instal·lat 85 albergs per rebre la població més vulnerable a l’impacte del fenomen.

Fortes precipitacions

S’estima que el pas de ‘Grace’ per la península de Yucatán serà d’unes 18 hores, després sortirà al golf de Mèxic i tornarà a tocar terra dissabte al sud de l’estat de Tamaulipas (nord-est).

Notícies relacionades

‘Grace’ arriba de fuetejar Haití, on ha descarregat fortes precipitacions i ha complicat encara més la situació després del terratrèmol de magnitud 7,2 que va sacsejar dissabte passat part de l’empobrit país i va causar almenys 1.941 morts i 9.900 ferits. Segons ha confirmat avui el director de Protecció Civil, Jerry Chandler, la tempesta provocat la mort d’una persona. «Lamentablement», ha dit el funcionari en roda de premsa, un home va ser trobat mort ahir a la zona de Nan Bambou al ser arrossegat per les pluges causades per ‘Grace’.

El terratrèmol ha deixat un panorama desolador a Haití, empitjorat per ‘Grace’. L’Unicef va informar dimarts que 1,2 milions persones, inclosos uns 540.000 nens, tenen accés limitat o nul a refugi, aigua potable, atenció mèdica i nutrició.

Temes:

Huracans