Crisi política

Nicaragua il·legalitza sis oenagés d’Europa i els EUA

  • Entre les organitzacions vetades hi ha l’espanyola Oxfam Intermón

  • El Govern d’Ortega les acusa d’obstaculitzar els controls interns del país

Nicaragua il·legalitza sis oenagés d’Europa i els EUA

Justin Tallis / Afp

2
Es llegeix en minuts

El Govern de Daniel Ortega ha anunciat la il·legalització de l’oenagé espanyola Oxfam Intermón per obstaculitzar «el control i seguiment» dels seus comptes i de l’origen i beneficiaris de les donacions que gestionen. Juntament amb aquesta, també han sigut vetades l’International Republican Institute, National Democratic Institute for International Affairs i Helping Hands The Warren William Pagel M.D. Fundation dels Estats Units i Oxfam IBIS de Dinamarca, Diakonia de Suècia. Totes pel mateix motiu.

El Ministeri de Governació nicaragüenca ha justificat la seva decisió explicant que les oenagés esmentades «han incomplert les seves obligacions conforme a les lleis que regulen els organismes sense finalitats de lucre» al país al «no reportar estats financers conforme a períodes fiscals i juntes directives del país d’origen» o «incomplir amb requisits legals establerts per a la recepció de donacions i informar el ministeri de Govern de les peticions prèvies a la seva recepció».

Acusacions per falta de transparència

També els han acusat de no tenir «desglossaments detallats dels seus estats financers», de no proveir de «convenis que defineixin clarament font de finançament, cartera de projecte, impacte social dels mateixos i si estan d’acord amb finalitats i objectius de la situació». Així mateix, han indicat que no tenen «documents d’identitat dels seus proveïdors de fons, ni la bona reputació dels seus beneficiaris i de les seves organitzacions associades» i de no informar sobre la «identitat i origen de tots els seus membres donants».

Segons ‘La Gaceta’, les sis organitzacions tindran 72 hores per entregar al Departament de Registre i Control d’Associacions del Ministeri de Governació els llibres comptables, d’actes i de registre de membres «per al seu resguard». A més, els seus béns i actius passaran a l’Estat. El diari La Prensa ha assenyalat que la cancel·lació de l’estatus legal d’aquestes organitzacions, a més d’afectar la població beneficiada dels seus projectes, tanca «les oportunitats de finançament per a les ONGs locals que també realitzen feina comunitària». Aquestes agències se sumen a les 34 oenagés nacionals a les que el Govern de Daniel Ortega ha anul·lat la personalitat jurídica des del 2018.

Les organitzacions afectades havien reduït la seva presència a Nicaragua en els últims anys, enmig de la crisi sociopolítica que va esclatar l’abril del 2018, i cap es trobava operant a plenitud al país, segons va confirmar Efe amb excol·laboradors de les oenagés i ocupants de les seves antigues oficines.

Preocupació

A l’octubre passat el Secretariat d’ONG Internacionals de Nicaragua va mostrar la seva preocupació per l’aprovació de la Llei de Regulació d’Agents Estrangers i va declarar estar «complint totes les obligacions legals i fiscals, contingudes als marcs reguladors existents, reportant fons, donacions, activitats i obligacions».

Notícies relacionades

En aquell mateix moment el Secretariat va proposar a les autoritats nicaragüenques «analitzar prèviament alguns mecanismes en coordinació amb el Ministeri de Governació», a més d’«agilitar els mecanismes d’aprovació» de requisits, per continuar operant a Nicaragua.

Les oenagés cancel·lades es dedicaven a cooperar en zones pobres i remotes, en els àmbits de la pobresa, l’educació, els drets humans, la salut, la nutrició, la seguretat alimentària, la vivenda, l’agricultura familiar sostenible, la gestió ambiental, el canvi climàtic o l’accés a l’aigua.

Temes:

Nicaragua