Tensió diplomàtica

Varsòvia rebutja l’acusació d’antisemitisme efectuada per Israel

El Govern de Tel Aviv va criticar la llei que va aprovar el Parlament polonès que limita als últims 30 anys les reclamacions d’indemnitzacions a l’Estat per expropiacions forçoses, cosa que afecta les víctimes jueves poloneses de la Segona Guerra Mundial

Varsòvia rebutja l’acusació d’antisemitisme efectuada per Israel

ROBERT GHEMENT /EFE

1
Es llegeix en minuts

El cap de la cancelleria polonesa, Michal Dworczyk, ha afirmat aquest dilluns que les recents acusacions d’antisemitisme abocades contra Varsòvia pel primer ministre israelià, Yair Lapid, són «inacceptables» i que espera que aquest «recuperi la sobrietat». Dworczyk ha dit que, amb les seves paraules, que ha qualificat d’«inacceptables» i «cent per cent falses», Lapid havia anat «massa lluny», i ha assegurat que Varsòvia «respondrà adequadament a les accions d’Israel».

El Parlament polonès va aprovar la setmana passada una llei que limita als últims 30 anys les reclamacions d’indemnitzacions a l’Estat per expropiacions forçoses. Aquesta llei, que afectaria entre altres les víctimes jueves poloneses de la Segona Guerra Mundial, va provocar dures crítiques per part d’Israel. El primer ministre va qualificar aquesta llei d’«antisemita», «vergonyosa», i d’«un atac a la memòria de les víctimes de l’Holocaust».

En declaracions a la ràdio pública polonesa, Dworczyk ha advertit que no «es poden consentir acusacions o demandes contra Polònia, víctima de la Segona Guerra Mundial; no es pot consentir que es difami el bon nom de Polònia i dels polonesos, tenint en compte l’hecatombe de la Guerra i el sacrifici que vam fer durant aquell període». «Les declaracions que descriuen les nostres accions com a antisemites o desfavorables cap a Israel no tenen res a veure amb la realitat», ha conclòs.

Rebaixar el nivell

Notícies relacionades

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va rebutjar ja ahir les crítiques d’Israel i va advertir que «si el Govern israelià continua atacant Polònia d’aquesta manera, hi haurà un impacte molt negatiu en les nostres relacions, tant bilaterals com en fòrums internacionals».

Israel va decidir rebaixar el nivell de la seva representació diplomàtica a Varsòvia fa uns dies, i va convocar a «consultes per un temps indefinit» el seu ambaixador en funcions a Polònia, una acció a què va acompanyar l’anunci que un nou ambaixador que havia de prendre possessió d’aquest càrrec ben aviat no viatjarà a Varsòvia. A més, Lapid va dir que el Ministeri d’Exteriors israelià «recomanarà que l’ambaixador de Polònia a Israel (Marek Magierowski) es mantingui de vacances al seu país». La premsa polonesa va informar ahir que la família de Magierowski havia viatjat a Polònia per reinstal·lar-se a Varsòvia.

Temes:

Polònia Israel