Polvorí a l’Àsia central

Macron demana cooperació entre Europa, Rússia i els Estats Units

  • El president francès anuncia «iniciatives conjuntes amb Boris Johnson» per evitar que el país torni a ser un santuari terrorista

Macron demana cooperació entre Europa, Rússia i els Estats Units

CHRISTOPH SOEDER / DPA

1
Es llegeix en minuts

El president francès, Emmanuel Macron, va demanar aquest dilluns una resposta coordinada entre Europa, els Estats Units i Rússia després de l’arribada al poder dels talibans. En un discurs televisiu dedicat exclusivament a la situació a l’Afganistan, el jove dirigent va anunciar «iniciatives conjuntes amb Boris Johnson» perquè Kabul «no torni a ser el santuari terrorista que va ser en el passat». «Farem tot el possible perquè Rússia, Europa i els Estats Units puguin cooperar», va afegir en la seva intervenció vespertina des del Fort de Brégançon (al sud), la residència d’estiu de la presidència gal·la. Per això, va reivindicar la necessitat d’una resposta conjunta en el Consell de Seguretat de l’ONU.

Notícies relacionades

L’ofensiva llampec dels fonamentalistes islàmics preocupa les autoritats franceses, en primer lloc, per la seguretat dels seus ciutadans en aquest país. París va enviar dos avions militars de reforç per repatriar-los, així com als afganesos que van col·laborar amb França. En segon lloc, temen que la victòria talibana alimenti el gihadisme internacional i origini una nova onada de refugiats a Europa. Macron va reconèixer, no obstant, que «el destí de l’Afganistan ha d’estar entre les mans del poble afganès». El que reflecteix l’oposició de l’Elisi a una nova intervenció militar en un país on les tropes franceses van estar presents entre el 2001 i el 2014.

Respecte a l’impacte migratori, va indicar que havia discutit amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per evitar l’arribada al Vell Continent de «fluxos migratoris importants». També va demanar «una resposta robusta, coordinada i unida per col·laborar amb els països de trànsit i acollida», com l’Iran o el Pakistan.