Règim autoritari

Els EUA amplien les sancions contra Bielorússia

L’Administració Biden imposa mesures punitives al règim de Minsk per la seva «brutal repressió» contra l’oposició

Els EUA amplien les sancions contra Bielorússia

LEAH MILLIS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern dels Estats Units, en paral·lel als del Regne Unit i el Canadà, ha imposat una nova bateria de sancions contra el règim de Bielorússia en represàlia pel que consideren una «brutal campanya de repressió» contra l’oposició política del país, iniciada fa precisament un any, amb uns polèmics comicis que Washington directament ha descrit com a «frau electoral». Les sancions, imposades pel Tresor, estan considerades com les més grans fins a la data contra l’entorn empresarial i polític de l’autòcrata Aleksandr Lukaixenko, també conegut com «l’últim dictador d’Europa».

Notícies relacionades

Les mesures punitives nord-americanes afecten una quinzena d’empreses bielorusses, com l’estatal Belaruskali OAO, clau en la producció de potassi, així com altres firmes vinculades al tabac, la construcció, l’energia o el transport. Inclou, a més, un centenar d’individus i, de forma més ressenyable, el Comitè Olímpic Nacional Bielorús, acusat de facilitar el blanqueig de capitals i l’evasió de sancions i no protegir «de la discriminació i la repressió política» esportistes com Kristsina Tsimanuskaia, refugiada a Polònia.

Les sancions nord-americanes han anat acompanyades per d’altres de similars provinents del Canadà i el Regne Unit, que prohibirà, a més, a les aerolínies bielorusses sobrevolar el seu territori. El ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, creu que és el moment d’actuar perquè el Govern de Bielorússia «segueix colpejant la democràcia i violant els drets humans» des de l’«elecció fraudulenta».