Escàndol a França

La regeneració de Macron topa amb les investigacions judicials als seus ministres

  • L’acumulació de casos de comportaments irregulars en el Govern llasta la promesa del president de regenerar la política

La regeneració de Macron topa amb les investigacions judicials als seus ministres

CHRISTOPH SOEDER / DPA

3
Es llegeix en minuts

«Per principi, un ministre que està imputat ha d’abandonar el govern». En plena campanya presidencial del 2017, el llavors candidat Emmanuel Macron va prometre exemplaritat. Aquests agitats comicis es van veure marcats pels casos de corrupció de François Fillon, líder d’Els Republicans (socis del PP a França). La promesa macronista de regenerar la política francesa va ser una de les claus de la seva victòria. Quatre anys després, no obstant, aquestes paraules persegueixen el jove president. A més de la pandèmia i la indignació dels opositors al passaport de vacunació, una altra patata calenta serà present durant les seves vacances al fort de Brégançon (sud-est del país): les investigacions judicials que esquitxen els seus ministres.

Sis membres de l’executiu centrista estan sent investigats per la justícia per casos de corrupció i d’altre tipus. Aquesta xifra elevada taca la imatge governamental, però també reflecteix l’exigència creixent de la societat en matèria de transparència i exemplaritat dels càrrecs públics. Ja sigui a les platges de Bretanya o de la Costa Blava, diversos ministres (d’un total de 30) hauran de tenir un ull posat als dossiers judicials que els esperen a partir de la rentrée al setembre.

És el cas del ministre de la Petita i Mitjana Empresa, Alain Griset. Haurà de comparèixer el 22 de setembre davant del Tribunal de París per un cas de declaració indeguda de patrimoni. L’Alta Autoritat per a la Transparència l’acusa d’haver omès 171.000 euros d’un pla d’estalvis en accions en la seva declaració. L’exministra socialista Yamina Benguigui ja havia sigut condemnada a dos mesos de presó i un any d’inelegibilitat per un delicte d’aquest tipus. «No hi ha cap decisió de la justícia, ara tindré l’oportunitat d’explicar la meva situació, de justificar-me i d’aportar proves», es va defensar Griset, un segon espasa de l’executiu.

El ministre de Justícia, imputat

Bastant més mediàtica resulta la investigació que esquitxa el ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti. El 16 de juliol, la Cort de Justícia de la República va imputar aquest controvertit dirigent, acusat d’un delicte de conflicte il·legal d’interessos. Un sindicat de jutges i l’associació anticorrupció Anticor el van denunciar per haver-se aprofitat presumptament del seu càrrec actual per impulsar investigacions contra aquells jutges amb els que va tenir contenciosos quan exercia com a advocat. Malgrat la seva inculpació, Dupond-Moretti no va dimitir.

«França té ara un ministre de Justícia i un ministre de l’Interior denunciats per violació», va denunciar a Twitter l’ecologista Sandrine Rousseau, una de les aspirants dels verds per ser la seva candidata en les pròximes presidencials. Gérald Darmanin, responsable d’Interior, va comparèixer al març davant d’un jutge juntament amb la dona que l’acusa d’haver-la forçat a mantenir relacions sexuals a canvi de favors polítics. Aquest cas ja havia sigut desestimat dues vegades, però una tercera investigació continua en curs. I això l’ha convertit en l’ovella negra de les feministes.

La regeneració, ¿cosa del passat?

Dos membres més de l’Executiu estan esquitxats per casos de corrupció, mentre que els magistrats tenen en el seu punt de mira el ministre de sanitat, Olivier Véran, per la seva gestió de la pandèmia. De fet, les investigacions judicials de càrrecs governamentals han resultat una constant durant el mandat de Macron. Només un mes després de la seva investidura, tres ministres van renunciar, entre ells el de Justícia, el centrista François Bayrou, al ser investigat de manera preliminar per un cas de llocs de treball ficticis al Parlament Europeu. Els primers executius van perdre set membres en només un any i mig, una xifra inèdita en tan poc temps a la Cinquena República. Molts ho van fer per escàndols o investigacions judicials.

Notícies relacionades

Però aquesta moralitat amb aires escandinaus sembla cosa del passat. «La justícia és una autoritat, no un poder. No deixaré que la justícia es converteixi en un poder», va assegurar Macron en el consell de ministres del 13 de juliol sobre l’eventual imputació del seu ministre de Justícia, segons va revelar BFM TV. Tot l’executiu es va abocar a favor de la permanència de Dupond-Moretti.

I així es va trencar amb una regla no escrita a França des de principis dels noranta que obligava a dimitir tots els càrrecs governamentals imputats. Tot un símbol de com de ràpid que ha envellit la promesa de regeneració de Macron.