Comença el judici contra dues de les principals figures de l’oposició bielorussa

Maria Kolesnikova i Maksim Znak fa onze mesos que estan en presó preventiva i podrien ser condemnats a 12 anys de presó

Comença el judici contra dues de les principals figures de l’oposició bielorussa
2
Es llegeix en minuts

El judici contra l’activista i opositora bielorussa Maria Kolesnikova ha començat aquest dimecres, onze mesos després que fos detinguda en el marc de les protestes que van seguir les eleccions celebrades l’agost del 2020 i que van donar un nou mandat al president, Aleksandr Lukaixenko. Davant el Tribunal Regional de Minsk s’asseu també com a acusat Maksim Znak. Tots dos són membres del Consell Coordinador de l’oposició, creat després dels comicis presidencials, denunciats com fraudulents per l’oposició

Els mitjans de comunicació han tingut accés al tribunal, però no els familiars. En cas de ser trobats culpables, Kolesnikova i Znak, unes de les principals figures de les protestes contra Lukaixenko, podrien passar 12 anys a la presó. La Fiscalia els acusa de mirar d’aconseguir el poder de manera il·legal i d’encapçalar una organització extremista. Els seus seguidors, no obstant, consideren que les esmentades acusacions són absurdes.

«Em preparo intensament i amb molt ànim. Serà interessant. Llàstima que no ho podrà veure la gent. El judici a porta tancada i el nostre aïllament són la confirmació de la por i la debilitat (del règim)», ha citat avui Kolesnikova en el canal de Telegram de Víctor Babariko, un altre dirigent opositor condemnat a 14 anys de presó el juliol passat.

«Banda de tramposos»

En una entrevista a la presó amb el canal de televisió rus Dozhd, la dirigent opositora va indicar que diverses vegades li van proposar col·laborar amb la investigació i sol·licitar l’indult, cosa a la que es va negar perquè no es considera culpable.

«Són una banda de tramposos covards i arters, no s’hi pot confiar. Sempre menteixen. No confiïs, no temis, no demanis i riu, aquest és el meu credo per comunicar-me amb ells», va dir Kolesnikova.

Notícies relacionades

El pare de l’activista ha assenyalat en declaracions a la cadena ARD que no espera «sorpreses» i que, per tant, el veredicte «no serà just». També ha afirmat que han sigut les accions de la seva filla les que «l’han portat a la presó i a enfrontar-se a un judici», una cosa que considera «valenta» per la seva part. «És un acte heroic i un exemple per a molts», ha dit.

Les autoritats bielorusses van mirar de treure Kolesnikova del país aproximadament un mes després que comencessin les protestes, però l’activista va estripar el seu passaport quan es trobava a la frontera amb Ucraïna per poder mantenir-se al país.

Temes:

Bielorússia