Oberta investigació

Troben penjat un activista bielorús en un parc de Kíev

Vitali Shishov dirigia l’organització humanitària Casa de Bielorússia a Ucraïna (BDU), organització que ofereix assistència als bielorussos que han fugit del seu país

Troben penjat un activista bielorús en un parc de Kíev
1
Es llegeix en minuts

El líder de l’organització humanitària Casa de Bielorússia a Ucraïna (BDU), Vitali Shishov, que es trobava desaparegut des d’ahir, ha sigut trobat avui penjat en un parc de Kíev, ha informat avui la policia de la capital ucraïnesa. Les autoritats de Kíev han obert una investigació. «La policia verificarà totes les possibles versions, inclosa la d’assassinat presentat com a suïcidi», assenyala en un comunicat publicat en la seva pàgina web de la Policia Nacional d’Ucraïna.

Els companys de Shishov van denunciar que no sabien res d’ell des del matí d’aquest dilluns, quan no va tornar a casa seva després de sortir a córrer. «Vam rastrejar tot el bosc on ell solia córrer, però no vam trobar cap rastre de Vitali», van assenyalar en una entrada al canal de Telegram de la BDU, organització que ofereix assistència als bielorussos que han fugit del seu país.

Repressió ferotge

La policia va indicar que Shishov, de 26 anys, tenia amb ell el seu telèfon mòbil i altres efectes personals. L’activista havia comentat fa uns dies als seus companys que se sentia vigilat i que desconeguts havien intentat establir conversa amb ell.

Notícies relacionades

Nombrosos bielorussos han fugit del seu país, molts d’ells a Ucraïna, Polònia i Lituània, a causa de la repressió ferotge contra tota forma d’oposició al seu país, una exrepública soviètica dirigida des de 1994 amb mà de ferro pel president Aleksandr Lukaixenko.

El cas de Shishov succeeix a l’incident amb la corredora bielorussa Kristina Tsimanóuskaia, que va declarar ser pressionada a retirar-se dels Jocs de Tòquio i amenaçada amb una repatriació forçada per criticar la seva federació a les xarxes socials. L’atleta, que dilluns va obtenir visa humanitària de Polònia, va dir témer ser empresonada si torna al seu país, on milers d’opositors han sigut detinguts o exiliats.