Canvi a Llatinoamèrica

El Perú obre la porta a una nova era

El mestre d’esquerres Pedro Castillo prendrà possessió com a president

El Perú obre la porta a una nova era

PAOLO AGUILAR

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Va començar la seva campanya electoral muntat a cavall i amb un barret de palla perquè el sol del Perú oblidat no el calcinés. La cavalcada va ser objecte de mofa a Lima. En rigor, no van veure venir el corser amb tot el que portava de nou. A causa de l’alt grau de dispersió política, Pedro Castillo va passar a la segona volta amb gairebé el 20% dels vots. Va derrotar Keiko Fujimori per 0,4 punts de diferència. Després d’una tensa espera de gairebé un mes i mig, serà proclamat president. Prendrà possessió del càrrec dimecres, quan es compleix el bicentenari de la Independència. Rebrà els atributs de comandament amb la certesa que es mou per una cornisa molt prima, traçada per endavant per un Congrés advers i una elit econòmica que encara no ha pogut digerir la seva consigna de campanya: «No més pobres en un país de rics».Castillo va néixer fa 51 anys a Chota, un llogarret minúscul de la serra de Cajamarca, uns 960 quilòmetres al nord de Lima. Per anar a l’escola caminava cada dia dues hores d’anada i dues més de tornada. Es va graduar com a mestre i va ensenyar en aquesta mateixa institució primària. La docència el va portar a l’activitat sindical. El seu nom va arribar a dimensió nacional fa quatre anys, quan va encapçalar una multitudinària protesta de professors que exigien millores salarials. Les classes es van paralitzar durant 75 dies.

Castillo es va iniciar en la política a Perú Possible, el partit d’Alejandro Toledo, l’extradició del qual per haver comès actes dolosos és reclamada per un tribunal peruà i ha de ser ben aviat resolta per un tribunal dels Estats Units. D’allà va saltar a Perú Lliure. «Conduirem els destins del país amb el sou de mestre», va dir. Va assegurar, a més, que la lluita que l’ha portat a la presidència «no pot ser traïda». Iniciarà el seu període de Govern amb una opinió favorable del 52%. Una recent enquesta d’Ipsos consigna que un 75% dels peruans espera d’ell una política més eficaç per combatre la pandèmia que ha provocat més de 187.000 morts per Covid. Fins al moment s’han aplicat en total 11,4 milions de vacunes. Un 67% dels entrevistats per Ipsos reclama per endavant a Castillo que concentri els seus esforços en redreçar l’economia del país, que va caure un 12,9% el 2020 a causa de la pandèmia i va deixar un tendal de tres milions de nous pobres. Un 30% dels habitants es troba actualment en aquesta situació. Segons el Banc Mundial, el PIB tancarà amb una pujada del 10,3% aquest any.

¿Un nou Evo Morales?

Alguns analistes el comparen amb Evo Morales. Les diferències són, no obstant, importants. Morales va guanyar les eleccions en primera volta amb més del 50% dels vots i al capdavant d’un moviment social i polític amb un alt nivell d’organització. Mai va haver de governar amb un Congrés advers. Castillo, en canvi, enfronta aquest escenari en un país on Pedro Pablo Kuczynski va haver de dimitir el 2018 abans de ser cessat pel Parlament, una cosa que també li va passar al seu successor, Martin Vizcarra.

«No permetrem submissions de l’Executiu», va advertir la congressista conservadora Gladys Echaíz. El diari La República va considerar en la seva editorial de l’últim diumenge que, per no ensopegar amb la mateixa pedra dels seus antecessors, Castillo ha de generar acords d’«ampla base» dins i fora de la legislatura. Altrament, «es corre el risc» de tenir només el suport de la seva agrupació.

Perú Lliure és una altra de les incògnites. El cap del partit és Vladimir Cerrón, a qui solen qualificar com un populista d’esquerra de dubtosos antecedents. Cerrón ja va marcar el camí a Castillo per si vol agafar camí de la moderació sota la guia del seu assessor econòmic Pedro Francke: «Si el Govern es desvia, és el partit el que ha de rectificar la línia».

Anades i vingudes

Notícies relacionades

Durant la campanya, Castillo va garantir el compliment de la promesa electoral sota la consigna «paraula de mestre». El lent escrutini el va trobar en ple exercici de les rectificacions. Va proposar esfondrar el sistema de pensions administrat per empreses privades i després va arxivar la proposta. Es va mostrar favorable a nacionalitzar l’or, la plata, l’urani, el coure i el liti. No va tardar a desdir-se’n. Castillo ha sigut rondero. Així es coneix aquesta organització creada als anys 70 per enfrontar la delinqüència rural. Els rondero vesteixen ponxo i porten un fuet amb què deixen marques als ‘cuatreros’. Masteguen fulla de coca per no caure vençuts per la son. El president va presentar aquesta experiència com a replicable a les ciutats per combatre la delinqüència. Només va trobar crítiques.

Castillo vol refundar el Perú, per això no descarta convocar una assemblea constituent mitjançant una consulta popular, com ha ocorregut a Xile. Necessita, no obstant, dos terços del Congrés. Perú Lliure amb prou feines compta amb 37 escons i el suport de quatre parlamentaris d’esquerra. «Si el poble diu que no es toqui la Constitució, no tenim per què ser desobedients». Els primers interrogants es resoldran quan formi el seu equip de ministres i promogui les primeres iniciatives.

Temes:

Perú